In het kader van het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) heeft de Koninklijke Marechaussee afgelopen weekeinde onder meer een Albanees aangehouden die reisde met een vals paspoort. De KMar voert het MTV uit om illegale migratie en criminaliteit zoals mensensmokkel en fraude met reisdocumenten tegen te gaan. Deze controles vinden steekproefsgewijs plaats op zowel wegen, vliegvelden, internationale treinen als op het water. De inzet van de marechaussee is eind vorig jaar uitgebreid om nóg beter toezicht te kunnen houden op de grenzen van ons land. 

Controles in de haven van Hoek van Holland leiden regelmatig tot de ontdekking van verstopte vreemdelingen. (foto: sgt Hille Hillinga)

De Albanees werd aangehouden tijdens een controle op de rijksweg A1 bij De Lutte. Het betrof een 19-jarige man die reisde op een zogenaamd look-a-like paspoort. Hij overhandigde bij de controle een geldig Albanees paspoort. Bij nader onderzoek van het document bleek het echter niet zijn eigen paspoort te zijn, maar dat van iemand anders. De Albanees is aangehouden en er wordt verder onderzoek ingesteld. 

Controle van de papieren van een buitenlandse chauffeur. (foto: Herman Zonderland)

Bij deze en andere controles in de afgelopen dagen werden nog meer personen ontdekt waar iets niet mee in orde was. Het ging onder meer om een 25-jarige man uit Kosovo die onrechtmatig in Nederland was, een 17-jarig meisje dat in het bezit was van een vals Servisch ID-bewijs en een geldig Duits ID-bewijs en een 30-jarige man uit Senegal die Duitsland niet mocht verlaten omdat hij daar in de asielprocedure zit. Verder werd een 28-jarige man uit Arnhem aangehouden in Ter Apel. Bij controle liet hij een Nederlands paspoort zien en een rijbewijs uit Bosnië-Herzegovina. Het rijbewijs bleek vals. 

Vaak wordt het verschil tussen vals en echt pas na een nauwgezette controle zichtbaar. (foto: Herman Zonderland).

Laadruim

Marechaussees, ondersteund door militairen van de landmacht, ontdekten onlangs tijdens de bewaking van de buitengrens in Hoek van Holland 17 Afghanen die zich hadden verstopt in een vrachtwagen. De 50-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur is aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Bij het openen van de laadruimte werd in eerste instantie niets ontdekt. Militairen van de landmacht klommen in de vrachtauto voor verder onderzoek. Achterin stuitten zij op de vreemdelingen.

De marechaussee krijgt bij de controles regelmatig hulp van de landmacht. (foto: Phil Nijhuis)

Onder hen bevonden zich 6 kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. De volwassenen (4 vrouwen en 7 mannen) zijn tussen de 24 en 51 jaar. De Afghanen hebben asiel aangevraagd. De Koninklijke Marechaussee stelt verder onderzoek in. Eveneens in Hoek van Holland werden in een trailer 3 Albanezen aangetroffen. Vermoedelijk zijn de mannen de vrachtwagen ingeklommen door het dekzeil te vernielen. Ze variëren in de leeftijd tussen 20 en 25 jaar en zijn ingesloten.

De KMar voert het MTV en grensbewaking uit onder gezag van het ministerie van Veiligheid en Justitie.