01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

Defensie in Beeld

Ferme handdruk

Welgemeende felicitaties van generaal Tom Middendorp aan een adjudant voor de medaille die de Commandant der Strijdkrachten zojuist aan hem heeft uitgereikt. Meer dan 400 militairen ontvingen in Apeldoorn de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun inzet in Mali of bij kleinere missies. Middendorp benadrukte het belang van die ‘kleine’ missies omdat hierdoor vaak conflicten kunnen worden voorkomen. “Want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.”

Foto: Hans Roggen

Eed of belofte

Een belangrijk moment voor iedere militair en burgerambtenaar. Maar ook een moment dat zelden de voorpagina’s van de krant haalt: het afleggen van de eed of belofte. Militairen, zoals deze marinecollega’s, doen dat vrijwel altijd op het vaandel ten overstaan van een militaire autoriteit. Afgezien van het ceremoniële aspect ook het moment waarop de nieuwe militair trouw zweert aan de Koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht.

Foto: John van Helvert

Even Apeldoorn bellen?

Nee, natuurlijk niet. Gewoon een mooie foto van de oefening Real Thaw in Portugal. De Nederlandse inbreng in deze training werd gevormd door 11 Luchtmobiele Brigade, Hercules transportvliegtuigen van het 336 Squadron en de Defensieparaschool. Real Thaw, letterlijk vertaald ‘echte dooi’, is een jaarlijkse oefening van de Portugese luchtmacht en werd dit jaar gehouden in Beja. Er deden zo’n 3.500 militairen en meer dan 40 vliegtuigen aan mee uit 6 landen.

Foto: Sgt Hille Hillinga