Tekst Patrick Regan
Foto Archief
Mobiele controles, internationale samenwerking, zelfs een oproep bij Opsporing Verzocht; De Koninklijke Marechaussee laat geen kans onbenut in de jacht op mensensmokkelaars. Niet zonder resultaat. Sinds de intensivering van de controles Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) zijn 41 verdachten van mensensmokkel opgepakt.
Halverwege september is besloten de MTV controles op te voeren. Die zijn steekproefsgewijs en vinden plaats op de weg, lucht- en zeehavens en op internationale treinen. Belangrijk doel van het MTV is een beter zicht krijgen op de vluchtelingenstromen en het tegengaan van mensonterende omstandigheden. “Maar”, zegt hoofd van de sectie migratiecriminaliteit kapitein Herald Meijer: “De smokkelaars plegen een strafbaar feit. Zij zien die mensen als handelswaar en vervoeren ze voor veel geld onder erbarmelijke omstandigheden naar West-Europa. Daarom willen we ze te pakken krijgen.”
Andere route
Routes liggen niet vast en wijzigen vaak Volgens Meijer ligt dit aan verschillende factoren. “Na de gebeurtenissen in Parijs bijvoorbeeld, zijn er strengere controles aan de Franse grens. Zoiets kan er al toe leiden dat mensensmokkelaars een andere route kiezen."
Op dergelijke veranderingen anticipeert de marechaussee. “Wij werken informatie gestuurd, zo kunnen we onze capaciteit optimaal benutten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst maakt bijvoorbeeld een migratieradar en we proberen zo veel mogelijk samen te werken met onze partners in het buitenland. Zo maken we voorspellende analyses zodat de controles op de locaties plaatshebben waar de kans op mensensmokkelaars het grootst is.”
Gelakte pinknagel
Ook het Nederlandse publiek wordt betrokken bij de zoektocht naar mensensmokkelaars. In een uitzending van Opsporing Verzocht afgelopen oktober vroeg Meijer mensen die veel onderweg zijn uit te kijken naar signalen van mensensmokkel. Als voorbeeld noemt hij nagellak. Een deel van de vluchtelingen draagt dat op de pink. De kleur geeft aan bij welke smokkelaar de vluchteling hoort en welke route hij heeft genomen.
Wat een groep vluchtelingen verder duidelijk herkenbaar maakt, is de ene persoon die de leiding heeft. Meijer: “Een smokkelaar ziet de mensen die hij vervoert als zijn kapitaal. Hij houdt dus vaak de paspoorten bij zich en organiseert alles. Waar één iemand alle treinkaartjes aan een grote groep buitenlanders uitdeelt, kan het dus om mensensmokkel gaan.”
Verder noemt de kapitein geen voorbeelden om criminelen niet in de kaart te spelen. Die zouden daar weer op kunnen anticiperen en hun methoden veranderen. Sinds de uitzending van Opsporing Verzocht zijn zo’n 20 tips binnengekomen. Dit zou in de toekomst tot extra aanhoudingen kunnen leiden om mensonterende omstandigheden te stoppen.