06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

5 vragen aan

‘Peshmerga niet onderschatten’

In februari startte Nederland in coalitieverband met de training van Peshmerga. Sindsdien leiden mobiele trainingteams duizenden Koerdische strijders op. Het Kurdistan Training Coordination Center (KTCC) in Erbil (Noord-Irak) stuurt deze activiteiten aan. Luitenant-kolonel Henk de Boer bewaakt als Senior National Representative de Nederlandse inzet.

Inmiddels is de 7e trainingscyclus afgerond. Hoe staat de missie ervoor?

“De missie is geïntensiveerd. Zo hebben we de 4 weken durende infanterieopleiding met nog een week verlengd. Vooral om extra verdieping in de lessen aan te brengen. Per cyclus trainen we als coalitie 2 bataljons Peshmerga. De missie is ‘vraaggestuurd’, de minister van Peshmerga bepaalt waaraan behoefte is. Vanuit het KTCC vullen we dit zo goed mogelijk in. Je kunt stellen dat de strijd tegen ISIS een taaie is. In dat licht bezien, kunnen we niet genoeg troepen opleiden.”

Wat is de kracht van de missie?

“De teams zijn mobiel. Zo verplaatsten we de mariniers snel omdat er op een locatie een tekort aan trainers was. Vervolgens zitten ze daar 5 weken, regelen ze hun eigen logistiek en draaien zelfstandig de opleiding. Die flexibiliteit en wijze van lesgeven zijn onze kracht. De passie en betrokkenheid van de trainers vallen ook de Peshmerga op. Mooi om te zien hoe een korporaal bevlogen over contactdrills vertelt. Onze mensen zouden het liefst aan het front willen mentoren, daar zijn het infanteristen voor. Maar dat valt niet binnen het mandaat.”

Hoe typeert u de Peshmerga?

“Deze mannen moet je absoluut niet onderschatten. Ze zijn niet bang en ontzettend gedreven om te vechten. Velen zijn met wapens opgegroeid, maar missen basale militaire vaardigheden om te overleven in hedendaagse conflicten. De meeste slachtoffers onder de Peshmerga vallen door IED’s. Het opsporen en markeren ervan is een openbaring. Net als de lessen ZHKH. Ze krijgen adviezen aangereikt, waardoor hun buddy het misschien wél overleefd. Zelfvertrouwen zien we soms met de dag groeien.” 

Krijgen jullie reacties terug van het front?

“We horen helaas weinig van hoe het de eenheden vergaat. Wel krijgen we input over de veiligheidssituatie. Advise & Assist-teams van coalitiepartners zitten dicht op het front. Zo weten we ook dat langs de hele grens dagelijks stellingen van Peshmerga worden aangevallen. De eenheden die wij opleiden, worden direct ingezet.”

Wat is de volgende stap?

“Voor 2016 staat gepland dat de Peshmerga op - door Amerika geschonken - wapens worden opgeleid (onder meer mortieren en .50 mitrailleurs, red.). Dit komt de lessen ten goede. Vaak verschijnen militairen met een allegaartje aan spullen. Het tekort aan complete uitrusting en munitie veroorzaakt machteloosheid bij de trainers.”

Extra steun
Om de effectiviteit van de Nederlandse trainingen te vergroten, wordt 1,2 miljoen euro vrijgemaakt. Daarnaast gaat ons land medische materialen leveren aan de Iraqi Special Operations Forces. Koerdische Peshmerga ontvangen verbindingsmiddelen en apparatuur voor het opsporen van bermbommen.

Tekst: kapitein Marlous de Ridder / foto´s: sergeant Hille Hillinga