01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

Defensie in beeld

Overnachten in de tropen

Slangenbeten, hittestuwing, nekkramp: om in een passende sfeer het onderkennen en bestrijden van tropische ziektes te beoefenen, bleven 18 genezeriken van de landmacht onlangs een nachtje over in Burgers Zoo. Temidden van breedsnuitkaaimannen, zeekoeien en aardvarkens moesten de mannen en vrouwen aan de bak met zogenaamd doodzieke patiënten. Bij een tropisch temperatuurtje van tegen de dertig graden en een luchtvochtigheid van 85 procent werd een zwaar beroep gedaan op hun skills en drills.  

Foto: Bart Nijs Fotografie

KCT krijgt laatste Frisc’s

Het Korps Commando Troepen heeft deze week de laatste twee van totaal 54 Frisc’s gekregen. De overdracht vond plaats op de Vaarschool in Raamsdonk. Er zijn bij de groene baretten momenteel vijf verschillende varianten in gebruik. De boten worden gebruikt voor speciale operaties en beschikken over onder meer nachtzichtapparatuur. De Frisc zijn al meermaals ingezet tijdens antpiraterijmissies. Bij Defensie beschikken ook het Korps Mariniers en eenheden van de landmacht over dit type vaartuig. 

Foto: sergeant-1 Joyce Rutjes

En dat is drie

Zr. Ms. Friesland heeft vorige week 35 mijl ten zuiden van de Dominicaanse Republiek, een snelle smokkelboot met 515 kilo cocaïne onderschept. Het was voor het patrouilleschip de derde drugsvangst in een maand tijd. Hierdoor komt de teller nu op 1.250 kilo in beslag genomen cocaïne.

Foto: Koninklijke Marine

Ronkende opkomst Middendorp bij NIDV

Omringd door commando’s maakte Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp een spectaculaire entree tijdens de beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid. Innovatie stond centraal tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Rotterdam Ahoy. “Er is nog veel te winnen, zei Middendorp. “Waarom kunnen we onze wapensystemen en munitie niet simpel upgraden, zoals we met de smartphone gewend zijn.”

Foto: Louis Meulstee

Belgische branden blussen

Per toerbeurt storten de Nederlandse Chinook en Cougar-helikopter en een Belgische MD900-heli duizenden liters water over de smeulende Belgische heide uit. Een Mobile Air Operations Team (MOAT) van de luchtmacht stuurt de vliegcrews vanaf de grond aan. De twee landen oefenden het blussen van een natuurbrand. Dit was de eerste gezamenlijke oefening sinds de ondertekening van het samenwerkingsmemorandum op 4 maart dit jaar.

Foto: Sergeant-1 Joyce Rutjes