Tekst kap Wouter Helders
Foto Archief en ANP

Voor de tweede keer binnen een jaar is Frankrijk opgeschrikt door een terroristische aanslag. 129 mensen werden op vrijdag 13 november in de straten van Parijs afgeslacht. Bij schietpartijen en explosies vielen meer dan 400 gewonden. Zeven terroristen zijn inmiddels gedood. Twee terreurverdachten ondergingen tijdens een felle klopjacht hetzelfde lot. Vele anderen werden gearresteerd.

“Toen het bleek het te gaan om een gecoördineerde reeks van terroristische aanvallen, gericht tegen grote aantallen mensen, was mijn eerste reactie contact zoeken met mijn medewerkers. Gelukkig bleken die veilig thuis te zijn,” vertelt kolonel Jan Blacquière. De in Parijs gestationeerde defensieattaché kreeg het nieuws in eerste instantie mee via internet en televisie. Hij ondernam meteen actie. Blacquière: “Ik heb meteen ondersteuning aangeboden aan het crisisteam van de ambassade. Veel activiteiten werden door personeel van de consulaire afdeling opgepakt, samen met de ambassadeleiding en met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.”

Kolonel Jan Blacquière is als militair attache verbonden aan de Nederlandse ambassade in Parijs.

Brandende vragen

“Zijn er Nederlandse slachtoffers, moeten families worden ingelicht, zijn er Nederlandse toeristen in Parijs die direct naar huis willen…er waren talloze vragen die snel beantwoord moesten worden,” aldus de kolonel. Ook werd contact gelegd met Franse hulpdiensten en autoriteiten en moesten telefoontjes van Nederlanders die willen weten wat er aan de hand was, beantwoord worden. Blacquière: “Na een rondje bellen en mailen bleken de Nederlandse militairen die in Parijs wonen en werken, en ook hun naasten, gelukkig ongedeerd. In de loop van het weekend werd duidelijk dat alle ambassadepersoneel ‘safe’ was. Het is goed om daarvoor een vaste procedure te hebben, zodat je elkaar snel kunt bereiken.”

x
Minister Hennis-Plasschaert sprak in Brussel met collega’s over ondermeer het beroep van Frankrijk op de ‘wederzijdse bijstandsclausule’ (artikel 42.7). Hierin staat dat als een lidstaat op zijn grondgebied wordt aangevallen, de overige lidstaten de plicht hebben met alle middelen waarover zij beschikken te helpen. Alle 28 EU-lidstaten steunen het Franse verzoek. Hennis zelf twitterde na de aanslag: “Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden. #Parijs Het terrorisme zal niet overwinnen. #ViveLaLiberté.”

Slachtoffers

Meteen erna zijn de consequenties die de aanslagen kunnen hebben op de veiligheid van het ambassadepersoneel onder de loep genomen. “Bestaande procedures zijnntegen het licht gehouden en daar waar nodig geactualiseerd,” vertelt de defensieattaché. Verder is er nauw overleg met diverse Franse functionarissen op het gebied van politie, gendarmerie, justitie en defensie. Ook werd contact gezocht met de gewonden. “Ambassadeur Kronenburg heeft hen opgezocht in het ziekenhuis”, vertelt Blacquière., “Met hen gaat het gelukkig naar omstandigheden goed. We horen veel verhalen en ooggetuigenverslagen. Er zijn bekenden die slachtoffers betreuren binnen hun familie- of vriendenkring. Enerzijds is alles soms ver weg, maar tegelijk ook heel dichtbij.”

Mark Rutte op YouTube

Bekijk hier de reactie van Mark Rutte op de terreuraanslagen in Parijs.