05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

bush bush

Tropische trauma’s

“Blijf erbij Erwin!” Hangende oogleden, wazige blik, open mond. Nauwgezet loopt sergeant-1 Melissa Kneppers de levenstekenen van haar patiënt na: luchtweg vrij, ademhaling, circulatie... KLING KLANK! Vragend kijkt ze om in de richting van het blikkerige geluid. “Ga door,” zegt kapitein Yvette van Leest. “Het zijn de aardvarkens maar.”

Achttien algemeen militair verpleegkundigen van de Koninklijke Landmacht waren vorige week een nacht te gast in dierenpark Burgers’ Zoo. Tussen de aardvarkens, breedsnuitkaaimannen en zeekoeien scherpten de AMV’ers hun meer exotische medische vaardigheden aan. Het nagebootste regenwoud Burgers’ bush bleek daarvoor een ware snelkookpan.
Vrij letterlijk, want met een luchtvochtigheid van ruim 85 procent is het in de bush voor de ‘genezerikken’ aardig zweten geblazen. Juist om die extra dimensie is het te doen, legt kapitein Yvette van Leest uit (links op de foto). “De warmte en het vochtigheid beïnvloeden je functioneren als militair. Dus ook als arts of verpleegkundige.” Denk bijvoorbeeld aan een verminderd concentratievermogen en snellere vermoeidheid. Van Leest: “Dat kun je vertellen, maar het is effectiever om het te ervaren. Zoals wij zeggen: train as you fight.”
De nacht in de bush vormt het sluitstuk van 3 Afrikadagen van 13 Geneeskundige Compagnie. De medische eenheid uit Oirschot spijkert hiermee haar medische kennis en kunde over uitheemse kwalen en tropische ziekten en trauma’s bij. “Dit is nog eens wat anders dan de Oirschotse heide”, lacht sergeant-1 Gert Nieveen. “Door de warmte en het vocht zweet je al snel flink. Maar eenmaal bij het slachtoffer gaat de knop om en ben je weer helemaal gefocust.”
De militair verpleegkundigen stuiten tijdens hun tropische patrouilles op meerdere medische casussen. Een slangenbeet, een slachtoffer met hittestuwing en een geval van nekkramp stellen de kennis en kunde van de mannen en vrouwen op de proef. “Ook al werk je soms half in de bosjes, je moet gewoon je medische protocol blijven volgen”, vertelt AMV’er Nieveen. “En tussen de bedrijven door zet je je veldfles aan de mond. Want je moet in deze omstandigheden echt blijven drinken.”
De luchtmobiele infanteristen uit het nabije Schaarsbergen zijn voor delen van hun jungletrainingen al vaker neergestreken in de ‘buurt-bush’. Ook de verpleegkundigen zijn van harte welkom, vertelt Bas Lukkenaar van Burgers’ Zoo. “Al is het zeker geen speeltuin. Dierenwelzijn staat voorop, anders zouden we dit niet doen. Onze bush is ruim 3 voetbalvelden groot. Een kleine groep militairen zorgt niet direct voor stress bij de dieren.”
Sergeant Kneppers is een van de AMV’ers met daadwerkelijke praktijkervaring in tropisch Afrika. Als verpleegkundige was ze uitgezonden naar Oeganda. “Acclimatiseren is in zo’n gebied echt belangrijk”, benadrukt ze. “Iedereen ervaart die vochtige warmte op een andere manier. Dit is voor de nieuwe AMV’ers echt een eye opener. Ik wou dat ik deze mindset al had voorafgaand aan mijn uitzending.”