04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

Racemonster voor KCT

Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant-1 Joyce Rutjes

Met een snelheid van rond de 80 kilometer per uur over het water scheuren, wie wil dat niet? Het kan sinds kort bij de Vaarschool van het Korps Commandotroepen (KCT) in Raamsdonk. Het beproefde platform van de FRISC is aangepast aan de wensen van de commando’s. De vaartuigen gaan als RHICC 01 en 02 door het leven. “Dit is niet zomaar een boot, dit is een compleet platform waarmee we nog beter kunnen opereren”, zei commandant KCT, kolonel Jan Swillens bij de doop.

De afkorting staat voor Rigid Hull Inflatable Commando Craft. Het Korps Mariniers, de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Belgische marine namen eerder in totaal 52 FRISC’s in de vaart. De versie voor het KCT is door producent MST uit Liverpool op 21 punten aangepast. Zo is op de achterzijde ruimte om een medium inflatable boat of kajaks mee te nemen.

Met de’ Forward Looking Infrared Camera’ (FLIR) kan tot 8 kilometer ver scherp gekeken worden. Er zijn mogelijkheden voor doelaanduiding, autofocus, tracking (volgen) van objecten, een afstandmeter en, na gelang gewenst, beeld in kleur of zwart-wit.

Aan boord is plaats voor onder andere een AGL40mm granaatwerper, een .50 (12,7mm) Browning M2, twee MAG mitrailleurs en twee rookwerpers.

De bemanning bestaat uit minimaal 1 bestuurder en 1 navigator, 1 bedienaar voor de FLIR en 3 boordschutters. De RHICC kan zo nodig behalve 6 bemanningsleden nog eens 9 commando’s met hun bepakking vervoeren.

De 2 motoren van elk 435 pk, met jetaandrijving, verbruiken zo’n 35 liter brandstof per uur bij de maximale snelheid. Het bereik ligt rond de 600 kilometer.