02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

Nieuwsberichten

Talentenbeurs levert 10 sollicitanten op

"10 sollicitanten direct. En dat aantal kan komend jaar nog flink stijgen als mensen solliciteren na het afronden van hun opleiding", vertelt wervingsmanager majoor Ewout Letteboer na afloop van het ‘Tech Talent Event’, een masterclass voor bijna en volledig afgestudeerde technici op hbo-niveau

Defensie organiseerde de masterclass, omdat het op zoek is naar nieuwe technici. In het Nationaal Militair Museum lieten 140 belangstellenden met een technische achtergrond, zich informeren over een loopbaan als technisch officier bij Defensie, de bijbehorende uitdagingen en de (officiers)opleiding.

Belangstellenden konden direct solliciteren of met een van de wervingsofficieren praten aan de hand van hun CV. "Het is voor een groot aantal technische functies mogelijk om aanstaande februari al te starten", vertelt medeorganisator kapitein Albert van Dam. "Op 1 december is op het KIM een infodag over militaire systemen en technologie, speciaal voor bèta vwo´ers. Ook een mooie kans!"

Klijnsma looft pilot participatiewet bij Defensie

“Het is mooi om te zien hoe in ziekenhuizen, bij supermarkten en nu ook hier bij Defensie mensen blij zijn dat ze weer aan de slag zijn”. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een werkbezoek aan de Legerplaats Oirschot. Op die kazerne werken nu dertien mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Reden genoeg voor de staatssecretaris om dit landmachtonderdeel maandag 9 november te bezoeken. Het is een van de plekken binnen Defensie waar een pilot loopt voor de Participatiewet. Dit initiatief moet er toe leiden dat de arbeidsmarkt veel beter toegankelijk wordt voor mensen die ondanks een lichamelijke of verstandelijke beperking wel kunnen werken, maar niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. In totaal moeten er in tien jaar tijd 125.000 banen voor deze doelgroep bijkomen, waarvan 25.000 bij de overheid.

Brigade-Generaal Van Keulen was op Oirschot duidelijk over de inzet van Defensie: “Je laat je maatje nooit in de steek, ook niet als hij wat mankeert. Dat gaat op voor Defensie en dus voelen wij ons als organisatie ook maatschappelijk betrokken bij de invoer van de Participatiewet en pakken we onze verantwoordelijkheid.” De dertien pilot-medewerkers op Oirschot zijn werkzaam in de logistiek, vervoer, onderhoud en facilitaire ondersteuning.

Staatssecretaris Klijnsma kreeg een rondleiding langs de plekken waar de dertien pilot-medewerkers aan de slag zijn op de kazerne.

Spionnen onder een dak

De AIVD en MIVD krijgen een gezamenlijke locatie op de Frederikkazerne in Den Haag. In 2022 moeten de twee inlichtingendiensten hun nieuwe huisvesting betrekken.

De ministerraad stemde in met het voorstel van de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), omdat de diensten zo optimaal kunnen samenwerken, met behoud van eigen taken, aandachtsgebieden en verantwoordelijkheden. In samenwerking met de AIVD en MIVD worden de plannen voor het nieuwe gebouw verder uitgewerkt. Randvoorwaarde is wel dat de huidige gebruikers van gebouw 35 op de Frederikkazerne tijdig elders worden gehuisvest.

De nieuwe huisvesting op de Frederikkazerne in Den Haag wordt gebouwd door het Rijksvastgoedbedrijf.