09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

uit de oude doos

Terug in de tijd

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data, vallend in de 2 weken die voorafgaan aan de nieuwe editie.

Aan Tromp de victorie

21 oktober 1639 - Zeeslag bij Duins tussen Nederlandse en Spaanse oorlogsschepen

De Spanjaarden moesten in 1639 hun troepen in Vlaanderen versterken en betalen. Maar dat kon niet over land vanwege een Franse blokkade. Ze stuurden een grote vloot, de Tweede Armada, om de klus te klaren. Deze werd echter opgewacht door luitenant-admiraal Maarten Harpertszoon Tromp en zijn vloot. De Nederlanders wisten een beslissende zege te boeken en Tromp veroverde het grote Spaanse oorlogsschip Santa Teresa, het brandende vaartuig links op de illustratie.

Tekening: De zeeslag tegen de Spaanse Armada bij Duins, Willem van de Velde, 1659. Collectie Rijksmuseum. 

Voorbarige conclusie

18 oktober 1880 – Aankondiging einde oorlog in Atjeh

In het voormalige Nederlands-Indië heeft het Nederlandse leger diverse keren strijd geleverd. De Atjehoorlogen (1873-1914) waren daarvan misschien wel de bekendste en bloederigste. De oorlog was aanvankelijk bedoeld om piraten te bestrijden, maar later ging de strijd ook om controle over het sultanaat van Atjeh. In oktober 1880 werd officieel gesteld dat de oorlog ten einde was, maar de guerrillastrijd tegen de Nederlanders ging door. In 1883 begon de openlijke oorlog opnieuw. Op de foto staan militairen bij artilleriegeschut aan het begin van de Atjehoorlog.

Foto: fotograaf onbekend, 1874. Collectie Tropenmuseum (via Wikimedia Commons).

Aken valt

21 oktober 1944 – Geallieerden veroveren eerste grote Duitse stad

Na een snelle opmars vanaf de stranden van Normandië in Frankrijk, is Aken de eerste Duitse stad die de Geallieerden veroveren. De strijd begon 2 oktober 1944 toen Amerikaanse militairen de stad aanvielen. Op 21 oktober was de Slag om Aken voorbij. De stad was onderdeel van de Siegfriedlinie, een uitgebreide verdedigingslinie aan de Duitse westgrens. Voor de Amerikanen was het een van de grootste stedelijke veldslagen in de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Ellett (via Wikimedia Commons).

Een oranje flits

14 oktober 1947 - Amerikaanse piloot doorbreekt als eerste de geluidsbarrière

Er zat een oranje tintje aan de recordvlucht van een Amerikaanse experimenteel vliegtuig in 1947. Dit had echter niets met Nederland te maken. Het toestel leek op een raket en was feloranje geschilderd zodat het beter was te zien tijdens testvluchten. De piloot Chuck Yeager zat aan de knuppel van de Bell X-1 in toen hij op 14 oktober 1947 als eerste door de geluidsbarrière brak. Sommigen betwisten echter dat hij de eerste was. Yeager vloog met een snelheid van 1100 km/u. De Bell X-1 lag aan de basis van de ontwikkeling van hedendaagse gevechtsvliegtuigen.

Foto: via Wikimedia Commons.