06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Vijf vragen aan

Hoofd Logistieke Dienst LTZ2OC Gerry Veeke

Zr. Ms. Groningen neemt deel aan de anti-piraterijmissie Atalanta nabij Somalië (Hoorn van Afrika). Hiermee draagt het schip bij aan de veiligheid en vrije doorvaart op zee en worden de (handels-)belangen van Nederland beschermd. Veel goederen en grondstoffen, bestemd voor Nederland, worden vanuit Azië en het Midden-Oosten namelijk over zee getransporteerd. Vijf vragen aan Luitenant-ter-zee 2OC Gerry Veeke, Hoofd Logistieke Dienst, tijdens het havenbezoek aan Dubai.

Wat is jouw bijdrage aan deze missie?

Als Hoofd Logistieke Dienst geef ik leiding aan de verzorging aan boord (kombuis, spoelkeuken, voedsel en dranken), goederenbeheer, ziekenboeg en wasserij. Mijn bijdrage aan de missie is het organiseren van materieellogistiek vooraf en tijdens havenbezoeken, alle administratie (vliegtickets bij repatriëring, medailles, personeelsgegevens) en financiën (kassier, budgethouder, toelagen), juridisch adviseur (tuchtrecht en bewaken mandaat) en secretaris van de commandant . Daarnaast heb ik nog een aantal neventaken, zoals persofficier, commandant van een maritiem search team en Hoofd Medische Actie Dienst om bij calamiteiten het patiëntenvervoer te organiseren. 

Wat zijn je ervaringen tot nu toe?

Geen dag is hetzelfde. Intern heb je veelvuldig contact met de bemanning en extern met walondersteuningsorganisaties, ambassades en scheepsagenten. Het is daarin mooi om te zien dat bestellingen via bevoorradingslijnen of een scheepsagent, ondanks vele beperkingen van douanebepalingen en regels, toch aan boord komt. Naast hard werken aan boord is het ook fijn om af en toe te ontspannen met sport, een film kijken, of deel te nemen aan activiteiten, zoals een quiz, excursies, barbecue.

Wat steek je op van deze missie?

Iedere dag leer ik bij! Over leiding geven aan een team, het organiseren van materiaal aan boord met ondersteuning van eenheden in Nederland of om voor de bemanning administratief en financieel de zaken voor elkaar te krijgen. Daarnaast is het leerzaam hoe je de dingen in het leven leert waarderen. Je merkt wat je mist van je gezinsleven, vrienden en familie, je eigen keuzes maken in je vrije tijd. Ook komen we in landen waar men het minder goed heeft dan de gemiddelde Nederlander. Dan waardeer je weer hoe goed we het hebben in Nederland en waarom we ons op deze missie inzetten voor het behoud van die vrijheid en welvaart. 

Nu ligt het schip voor havenbezoek in Dubai. Lekker genieten?

Het havenbezoek ondersteunt de relatie tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Nederland met een receptie, rondleidingen en presentaties van de Nederlandse defensie-industrie. Naast representatie ligt het schip ook in Dubai voor onderhoudswerkzaamheden. Hiervoor komen diverse teams over vanuit Nederland om de Groningen te ondersteunen. De resterende dagen vul ik met bezoekjes aan een shopping mall, een waterpark, ’s werelds hoogste (828 mtr) toren, een dagje ontspannen aan het zwembad van een hotel, een jeepsafari met sandboarding en een barbecue in de woestijn. Dubai is een bijzondere haven in allerlei opzichten. 

Wat verwacht je van het 2e deel van de missie?

Ik verwacht dat we blijven patrouilleren in het gebied, contact leggen met lokale vissers over de veiligheidssituatie en veiligheid bieden aan scheepvaart in de regio. Hopelijk kunnen we bij binnenkomst Den Helder terug kijken op een geslaagde missie. Dit betekent dat de taak zo goed mogelijk is uitgevoerd en dat iedereen veilig weer terug komt.