02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Nieuwsberichten

Hennis invloedrijkste vrouw

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert is volgens Opzij de meest invloedrijke vrouw van Nederland. De jury van het opinieblad voor vrouwen maakte dit maandagavond 12 oktober bekend in de Stadsschouwburg Amsterdam. Hennis is daarmee aanvoerder van de Opzij Top 100 Machtigste Vrouwen van Nederland 2015.

De jury roemde haar joviale, gedreven en bevlogen manier van werken. Als eerste vrouwelijke Defensieminister wist ze de jarenlange bezuinigingen op een cruciaal moment een halt toe te roepen. Hennis is uitstekend ingevoerd in de ingewikkelde dossiers van Defensie en in de internationale verhoudingen. Daardoor dwingt ze binnen de gehele krijgsmacht gezag af. De bewindsvrouw kreeg veel kritiek over zich heen, maar hield voet bij stuk en wist meer transparantie te brengen in de tamelijk gesloten defensiecultuur. Haar humor en toegankelijkheid zijn haar geheime wapens, zo luidt de lofzang in het juryrapport.

Beduusd
Hennis keek beduusd: “Hier word ik toch een beetje verlegen van. Zoals iedereen weet, gaat achter ieder succes en iedere titel een enorm team schuil. In mijn geval de mannen en vrouwen van Defensie.” In haar speech eerder die avond vertelde de minister waarom zij vindt dat Defensie vrouwen nodig heeft. “Vervulden vrouwen in de beginjaren vooral administratieve functies, anno 2015 is er echt geen enkele twijfel over de meerwaarde van de vrouwelijke militair voor de krijgsmacht. We kunnen niet zonder als we onze taken volledig en goed willen uitvoeren. Dat zagen we bijvoorbeeld in Irak en Afghanistan. Contact met de lokale gemeenschap, inclusief de vrouwen, is vaak cruciaal. Maar juist dat contact is lastig. Onze vrouwelijke militairen zijn dan een essentiële factor.”

Lees ook de profielschets die magazine Opzij maakte van de minister ter ere van haar benoeming tot Machtigste Vrouw 2015. 

Apache maakt eerste operationele vlucht met externe brandstoftanks

Het helikopterdetachement in Mali heeft een primeur te pakken. Een Nederlandse Apache gevechtshelikopter heeft voor het eerst een operationele vlucht gemaakt met de nieuwe externe brandstoftanks.

Deze zogenaamde Reduced-size Crashworthy External Fuel System (RCEFS) maken het mogelijk om langer en verder te vliegen dan voorheen. Gezien de afstanden die de helikopters in het uitgestrekte Mali afleggen, is dit een zeer welkome verbetering. De grootte van het inzetgebied in Mali beslaat namelijk ongeveer 12 keer de oppervlakte van Nederland en de plaatsen om helikopters bij te tanken zijn beperkt. Met de invoering van de nieuwe brandstoftanks kunnen de helikopters sneller de meer afgelegen plaatsen in Mali verkennen om het hoofdkwartier van de Verenigde Naties van de meest actuele informatie te voorzien.

Inlichtingen
Het helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht verzamelt inlichtingen voor de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie MINUSMA. Samen met de Special Operations Land Task Group (SOLTG), momenteel vooral bestaande uit commando’s, en een ISR-compagnie vormen zij de ogen en oren van de VN-missie, die zich richt op het vergroten van de stabiliteit in het Afrikaanse land. Mede op basis van deze inlichtingen, zetten de Verenigde Naties militaire en civiele middelen.
Daarnaast kunnen de apaches ingezet worden ter bescherming van de troepen.

Foto: Korporaal der 1e klasse Dennis Schoonbeek

x

Veteranen plegen niet vaker zelfmoord

Nederlandse militairen die op een missie zijn geweest, plegen ongeveer even vaak zelfmoord als burgers. Het zelfmoordcijfer verschilt ook niet van collega-militairen die niet of slechts kort zijn uitgezonden. Dat blijkt maandag uit een onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De onderzoekers keken naar meer dan 40.000 militairen die tussen 2004 en 2012 waren uitgezonden. Nederland was toen onder meer actief in Afghanistan en Irak. Van die groep maakten 22 mensen een einde aan hun leven. Dat komt neer op 0,05 procent. Van de militairen die niet of kort zijn uitgezonden, pleegde 0,08 procent zelfmoord. Onder de beroepsbevolking buiten het leger was dat 0,09 procent.

Het instituut deed op verzoek onderzoek na berichten dat Amerikaanse veteranen vaker zelfmoord plegen dan anderen. Tussen 1999 en 2010 pleegden elke dag gemiddeld 22 Amerikaanse veteranen zelfmoord. In 2012 lag het aantal zelfmoorden onder veteranen hoger dan het aantal gesneuvelde militairen.

Militairen geven spullen aan vluchtelingen in Midden-Oosten

Kleding, speelgoed en zelfs enkele fietsen. De spullen werden afgelopen weekeinde dankbaar in ontvangst genomen door de bewoners van een UNHCR-vluchtelingenkamp in het Midden-Oosten. Het nabij gestationeerde luchtmachtdetachement, dat met F-16’s in Irak doelen aanvalt van terreurorganisatie ISIS, zamelde de goederen in.

“Hoewel slechts een bescheiden gebaar en niet gelieerd aan onze primaire taak, dragen we zo op initiatief van onze eigen mensen op het humanitaire vlak een steentje bij”, zei de geestelijk verzorger van de militaire eenheid. Op zijn initiatief kwam de inzameling tot stand. De Nederlandse Air Task Force Middle East opereert met 4 F-16’s en heeft er 2 als reserve achter de hand. Het detachement telt bijna 200 militairen.