Tekst Eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Valerie Kuipers

Bijdragen aan de veiligheid van de staat. De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee (KMar) is ervan. De mannen en vrouwen van dit onderdeel worden ingezet voor de complexe en risicovolle opdrachten. Een scherpe selectie en intensieve training zijn een must. Op donderdag 15 oktober opende de BSB de deuren van een nieuw hoofdgebouw. Wat betekent deze brigade concreet voor Nederland? De Defensiekrant sprak met commandant BSB luitenant-kolonel Hans Vroegh. 

De BSB maakt regelmatig bij inzetten gebruik van de Cougar-transporthelikopter.

Gegroeid van ruim 30 naar meer dan 400 BSB’ers.

Een splinternieuwe dojo, moderne fitnessapparaten, hightech werkruimtes, slaapgelegenheid voor piketdiensten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de faciliteiten in het nieuwe BSB-gebouw in Soesterberg. Een passend cadeau voor het 40-jarige bestaan van de brigade deze maand. “Sinds de oprichting in 1975 hebben we vooral gebruik gemaakt van bestaande bouw”, vertelt overste Vroegh. Hierdoor waren de BSB’ers verdeeld over diverse gebouwen op de kazerne. De uitbreiding van de brigade vroeg om meer ruimte. “We zijn de laatste jaren enorm gegroeid naar meer dan 400 BSB’ers. Dit doet iets met je infrastructuur en huisvesting. Een nieuw gebouw en de daarbij horende faciliteiten waren noodzakelijk.” 

x
Niet alleen op land en in de lucht, maar ook op het water weet de BSB veiligheid op ieder vlak te waarborgen.

Veiligheidssituatie

De explosieve groei van de brigade heeft tal van oorzaken. “De BSB is door de jaren heen geëvolueerd van voornamelijk een trainingsorganisatie met een permanente paraatheid naar een volledig operationele organisatie die dagelijks haar werkzaamheden verricht in verschillende domeinen”, legt de commandant uit. Zo is er in 2009 een convenant gesloten met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Concreet betekent dit dat de BSB naast de nationale taken ook ambassadepersoneel op hoog risicoposten in instabiele landen beveiligt. Daarnaast heeft de overheid ook weer geïnvesteerd in haar veiligheidsketen door het huidige veiligheidsbeeld. “De BSB is inmiddels een operationeel zwaarbelaste eenheid”, vertelt Vroegh. 

Uit bescherming van de persoonlijke levenssfeer van haar leden, doet de BSB nooit uitspraken over personalia.

“De BSB is inmiddels een operationeel zwaarbelaste eenheid.”

Uniek

“Op alle werkterreinen hebben we een toename van het aantal operationele inzetten gezien.” Een piek die de BSB opvangt met specialistische mensen en middelen. “Wij trainen onze mannen en vrouwen zelf. Hierdoor weten we zeker dat we gekwalificeerde mensen in dienst hebben. Onze militairen kunnen zowel zelfstanding als in teamverband opereren, zijn zelfredzaam en beschikken over de essentiële kennis en ervaring. De BSB heeft diverse specialiteiten onder 1 dak en kan makkelijk opschalen van bijvoorbeeld persoonsbeveiliging naar een doelgerichte opdracht in een risicovolle omgeving. Met de huidige wereldwijde en nationale ontwikkelingen is dit een belangrijk punt.”

Het nieuwe hoofdgebouw is volgens Vroegh een maatwerkkostuum geworden dat bijdraagt aan het kwalitatief verbeteren van de verschillende operationele processen van de BSB en de daarbij horende bedrijfsvoering. “Om die reden is de opening vandaag voor ons een heugelijke dag”, aldus de trotse commandant. 

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert opent officieel het nieuwe hoofdgebouw van de BSB. Kort hierna krijgt de bewindsvrouw een rondleiding door het pand.

Wat zijn de taken van de BSB?

De BSB is een speciaal onderdeel van de KMar. De eenheid heeft verschillende taken, waaronder het fungeren als arrestatieteam, observatieteam en het beschermen en beveiligen van personen in Nederland , risicogebieden of in levensgevaarlijke situaties. Ook het beveiligen van waardetransporten van de Nederlandse Bank behoort tot het takenpakket. De brigade kan samen met civiele of militaire teams optreden, maar voert ook zelfstandig acties uit. De BSB bestaat uit de onderdelen persoonsbeveiliging, observatie en het arrestatieteam.