03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Museale snoepwinkel

Museale snoepwinkel

Grote opruiming bij het Nationaal Militair Museum. ‘Ontzamelen’, heet dat in museumjargon. De depots van het NMM puilen namelijk uit. Maar de overvloedige boedel gaat niet tegen kiloprijs naar de stort. Het museum biedt collega-instellingen de kans om militair-historisch erfgoed over te nemen. In totaal gaat het om ruim 5000 objecten, variërend van jampotdeksels tot hoofddeksels en van gasmaskers tot uniformen. De Defensiekrant mocht al even grasduinen in de inventaris.

Oorlogje

Paraat in doos: miniatuursoldaatjes. Met deze minimilitairen kunnen musea heel wat oorlogsepisodes naspelen. Plastic poppetjes maar ook troepen van tin wachten op een nieuwe eigenaar. 

Parate pet

Een sjako, een vilten hoed met een klep. Een van de tientallen exemplaren die het NMM afstoot. Deze is van het zogeheten ‘Model 1848’. Voorop staat het embleem of nummer van de eenheid. In dit geval is dat de springende granaat van de Garde Grenadiers, een elite-eenheid.

IJzeren Troon

Met de berg bajonetten, degens en sabels in de inventaris kunnen fans van de tv-serie Game of Thrones een heel eind komen in het bouwen van hun eigen IJzeren Troon. Tientallen, nee enkele honderden blanke wapens liggen ter overname uitgestald in het mobilisatiecomplex bij Grave. 19e en 20e eeuws. Sommige heel gewoontjes, andere juist uitbundig versierd. De topstukken uit de collectie van het voormalig Legermuseum zijn nog steeds in Soesterberg te vinden. 

Pimp my pijp

Pimpen is echt niet iets van de laatste jaren. Neem bijvoorbeeld deze porseleinen herinneringspijp uit circa 1905. ´Erinnerung an meine Dienstzeit´. Hierop staan onder meer alle dienstmakkers van een Duitse militair vermeld. De pijpenkop heeft een toepasselijk Duits dekseltje.

x

Aan tafel

Wat schaft de pot anno 1953? Deze koksbroek van het Regiment Intendancetroepen heeft behoorlijk lang dienst gedaan. Meerdere knopen zijn vervangen. Of misschien is dat eerder een blijk van de kookkunsten van de voormalig eigenaar?

Klaar voor inspectie

Het Mannlicher M95 geweer deed tussen 1895 en 1940 dienst bij het Nederlandse leger. Logisch dus dat de krijgsmacht het bijbehorende onderhoudsmaterieel groot insloeg. Met deze verzameling vetdoosjes en schoonmaakonderhoudsdoosjes houdt een militair zijn M95 nog wel enkele jaren klaar voor inspectie.

Wintertijd

Wintertenen, dat is zo’n beetje het enige najaarskwaaltje waar deze lange jas niets aan verandert. Een eerste luitenant had aan deze khaki overjas een eersteklas winterkloffie. Overigens puilt de collectie van het NMM uit van de uniformen van hoge officieren. Een geschenk van een kolonel of generaal kon je immers niet zomaar weigeren. Uniformen van soldaten en onderofficieren zijn daarentegen juist ondervertegenwoordigd. Die werden zelden aan de militaire musea aangeboden en verdwenen zo van de cultuurhistorische radar.

Manbag

Een leren patroontas uit de Napoleontische tijd, 1813 à 1815. Elke tas bevatte zo’n 40 kogels, elk verpakt in een papieren omhulsel met daarin de kruitlading. Deze ‘manbag’ is niet in ongeschonden staat: de grote leren klep en draagband ontbreken.

Gas! Gas! Gas!

Bij het horen van ‘Gas! Gas! Gas!’ was elke man in de loopgraven op zichzelf en zijn vingervlugheid aangewezen. Hoe vaak zou dit Duitse masker in een mix van adrenaline en pure doodsangst zijn opgezet? Heeft de eigenaar er vrijwillig afstand van gedaan? Adem nog maar een keertje diep in. Nu kan het gewoon.

Broederhulp

Na de Tweede Wereldoorlog leverden de Amerikanen niet alleen economische bijstand aan het opkrabbelende West-Europa. Ook de Westerse krijgsmachten konden rekenen op hun eigen Marshallhulp, het Mutual Defense Assistence Programme. Tussen 1948 en 1954 spendeerde de Verenigde Staten zo’n 30 miljard dollar aan militaire goederen (onder andere verpakt in dergelijke kisten) en de opleiding van personeel.

Voor de heb

‘Memorabilia’, heten ze in de inventaris. Souvenirs, relatiegeschenken en andere objecten waarover je soms alleen maar kunt verwonderen. Zoals dit porseleinen beeldje. Volgens een opschrift stammend uit 1937. Voor de liefhebber.

Leuk voor thuis

‘Hij nam een wijs besluit’, staat op deze gedenkplaatjes ter herinnering aan de capitulatie. Maar hoeveel Nederlanders zullen deze plaatjes daadwerkelijk een ereplekje in huis hebben gegeven? 

Het NMM herplaatst de objecten geheel volgens de richtlijnen die in de museumbranche gelden. Ook een eventuele afstoting verloopt volgens strikt omschreven procedures. Zo kunnen bijvoorbeeld de oorspronkelijke schenkers hun gedoneerde objecten weer terugvragen.

De kijkdagen voor conservatoren en collectiebeheerders van geregistreerde musea zijn van 2 tot en met 6 november. Deze zijn niet toegankelijk voor privéverzamelaars of handelaars. Aanmelden kan via: herplaatsing@nmm.nl