01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Defensie in Beeld

Missie doormidden

Aan boord van Zr. Ms. Groningen is de bijdrage aan de antipiraterijmissie EU Atalanta op traditionele wijze symbolisch doormidden gezaagd. De Groningen is dus op de helft. Op het helikopterdek moest een houten balk het ontgelden. Het stuk hout bezweek uiteindelijk onder het geweld van de jongste opvarende (Matroos Alex) en kapitein-luitenant-ter-zee Walter Hansen, de commandant. Als beloning voor het harde werk ontvingen beiden een nat pak.

Foto: Koninklijke Marine

In de wolken

450 militairen van 41 Pantsergeniebataljon (13 Lichte Brigade) stormden drie dagen lang door Rotterdam. De Kuip en gebouwen rond de Maastunnel werden doorzocht op fictieve explosieven, er werd samen met de brandweer gezocht naar chemische stoffen en er waren verkenningen op bruggen wegen en tunnels. Tussendoor werd ook even de iconische spoorbrug ‘De Hef’ met ladders beklommen. Op 50 meter boven het maaiveld en net boven de wolken staken de genisten met een indianenbrug brug over naar de andere heftoren.

Foto: Koninklijke Landmacht

Laatste eer voor helden

Soldaten Hendrik Jan Oosterhuis en Adriaan Tiberius zijn herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg. Beide sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een dag eerder werd Ben Buunk, geheim agent en meermaals onderscheiden wegens dapperheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, op verzoek van de familie, met militaire eer herbegraven. Dit gebeurde op het Nationaal Ereveld Loenen. Nog altijd zijn er zo’n 6000 ongeïdentificeerde militaire en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. 

Foto: Bart Nijs

Sterk staaltje schieten

Een primeur voor de Schotse kust. Voor het eerst in de geschiedenis beschermt één schip, Zr. Ms. De Zeven Provinciën, een compleet eskader tegen zowel een ballistische raket als laagvliegende anti-scheeps raketten. Dit doet ze met de hypermoderne SMART L-radar. Lees de complete reportage van deze At Sea Demonstration in de volgende editie van de Defensiekrant.

Foto: MCS 2 Justin Stumberg

Bijscholing Peshmerga

Een marinier geflankeerd door Peshmerga. De Koerdische strijders volgen een 5-weekse basisopleiding tot infanterist. Bijgeschoold door de Nederlanders vertrekken ze opnieuw naar het front om tegen ISIS te vechten. 

De trainingsmissie in Noord-Irak is nu bijna een jaar aan de gang. In de volgende Defensiekrant een reportage uit het missiegebied. 

Foto: sergeant Hille Hillinga