Defensiedelegatie hoort noden Zuid-Europa aan

Nederlandse militairen vlogen de afgelopen weken met een kustwachtvliegtuig van het type Dornier op verzoek van Frontex vanaf Sicilië, in Italie. Afgelopen week werden  zij en hun marechusseecollega's op het Grieke eiland Chios bezocht door een defensiedelegatie. Het gezelschap was onder de indruk van de uitdagingen en positieve grondhouding in Zuid-Europa.

Tekst: Luitenant-ter-zee 2OC Joost Margés
Foto’s: Sergeant-1 Eva Klijn

De Dornier is een ‘basic’ vliegtuig, maar leende zich afgelopen weken, net als in april van dit jaar, uitstekend voor de patrouilles boven de Middellandse Zee. Het toestel is wendbaar bij hoge en lage snelheden en kan bochten draaien tot 60 graden. Zo valt een goed beeld te krijgen van vaartuigen op zee. Met de Dornier vlogen de vliegers van luchtmacht en marine dagelijks patrouilles van 4 uur, onder leiding van een mission commander van de marechaussee.
Op Sicilië spraken onder anderen secretaris-generaal (SG) Erik Akerboom en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer en plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Harry van den Brink met de Nederlandse Dornier-crew. Het patrouillevliegtuig speurde naar vluchtelingen op de Middellandse Zee; van hen kwamen er alleen op Sicilië al 200.000 aan.
Kolonel Vicenzo Sicuso, commandant van vliegbasis Sigonella van de Aeronautica Militare, praatte het gezelschap bij over de immense uitdagingen waarvoor Sicilië zich ziet gesteld. Volgens de Italiaan staan zijn eilandgenoten welwillend tegenover de komst van de vluchtelingen, maar is er wel dringend behoefte aan meer hotspots, locaties voor registratie en opvang.
Op Chios (Griekenland) komen dagelijks veel vluchtelingen aan, soms zelfs 1.000 binnen 24 uur. Zij wagen in overvolle boten de oversteek vanaf het Turkse vaste land, dat slechts enkele kilometers verderop ligt. Degenen die heelhuids aankomen laten zich hier registreren en mogen – afhankelijk van of zij échte Syriërs zijn – 6 maanden in Griekenland blijven. Voor anderen geldt 1 maand. In de regel reizen de immigranten binnen 2 tot 3 dagen door via het Griekse vasteland naar andere bestemmingen in Europa.
In beslag genomen buitenboordmotoren liggen opgelijnd in de hal van het havenkantoor van Chios. Hier werd de Defensiedelegatie bijgepraat over de noden van het kleine eiland. Wat de motoren betreft: voorheen voeren mensensmokkelaars immigranten zelf naar de overkant. De laatste tijd sturen zij de mensen alleen de zee op. De mensenhandelaren zijn dan weliswaar hun vaartuig kwijt, maar blijven zelf buiten schot. Met een opbrengst van vaak 50 x € 1.000 (per vluchteling), is de boot een relatief kleine kostenpost.
x
Een Griekse patrouilleboot legt aan in de haven van Chios. Aan boord zo’n 30 doorweekte en verkleumde vluchtelingen die uit een zinkend vaartuig zijn gered. Zij lopen of wankelen even later, al dan niet via de Rode Kruispost, naar de registratiepost in de haven, waar hun identiteit uitgebreid gecheckt wordt door de Griekse autoriteiten en medewerkers van FRONTEX.