09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

Uit de oude doos

Terug in de tijd

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data, vallend in de 2 weken die voorafgaan aan de nieuwe editie.

Forse nederlaag

x
26 september 1944 – Duitsers verslaan Britse parachutisten in de Slag om Arnhem.

Het idee van de Geallieerden was mooi: laat de eigen troepen oprukken en drop verderop parachutisten om de bruggen bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem in te nemen. Dit moest een snelle opmars verzekeren. Maar bij Arnhem wisten de Duitsers de 10.000 Britse en Poolse parachutisten tegen te houden. Slechts 2300 wisten veilig gebied te bereiken. De meesten werden gevangen genomen.

Foto: collectie van de Imperial War Museums (via Wikimedia Commons).

Bewust slopen

3 oktober 1944 – Britse bommenwerpers bombarderen de dijk bij Westkapelle

Nederland en de strijd tegen het water worden vaak in 1 adem genoemd. Maar van tijd tot tijd was het wassende water ook een trouwe bondgenoot. Denk maar aan de Waterlinie. Door gebieden onder te laten lopen werd de bewegingsvrijheid van de vijand beperkt. Dat hadden de Geallieerden in 1944 ook door en bombardeerden tijdens de Slag om de Schelde de dijk bij Westkapelle om de Duitse bezetters te verdrijven.

Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Haring en wittebrood

x
3 oktober 1574 – Ontzet van Leiden na een Spaanse belegering.

Eeuwen later vieren de inwoners van Leiden nog altijd dat de stad in 1573 werd bevrijd van de omsingeling door Spaanse troepen. Zo staat er dagenlang een grote kermis in de binnenstad. Maar in 1573 was het grootste vertier de komst van voedsel. De Watergeuzen namen wittebrood en haring mee voor de uitgehongerde bevolking van de Sleutelstad.

Prent: Simon Fokke (1776). Collectie Rijksmuseum.

Boze Belgen slaan toe

x
4 oktober 1830 - België roept de onafhankelijkheid uit

`Het is voorbij!´ Dat staat te lezen onder deze spotprent die weinig aan de verbeelding overlaat. Nederland en België waren ooit 1 land, tot 1830. Boze Belgen verdreven toen gewapenderhand de Nederlanders uit hun land. Zij waren de bemoeienissen van de Nederlanders en in het bijzonder koning Willem I meer dan zat. Er brak een opstand uit in en op 4 oktober riep België de onafhankelijkheid uit.

Prent: Anoniem, 1830-1831. Collectie Rijksmuseum.

Succes in 80-jarige oorlog

8 oktober 1573 – Spaanse troepen staken beleg Alkmaar

Ongeveer een jaar voor de bevrijding van Leiden, boekten de Nederlanders bij het noordelijker gelegen Alkmaar een overwininning op de Spanjaarden. De stad doorstond de belegering en de laatste Spanjaarden verlieten 8 oktober 1573 hun stellingen. Het was daarmee de eerste stad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belegering doorstond. Prent: Bestorming van Alkmaar, 1573,

Christiaan Lodewijk van Kesteren 1865-1870. Collectie Rijksmuseum.