10

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

Nationale Taptoe 2015

Ritme van bevrijding op Nationale Taptoe

Wel eens een kinderbuggy’s – met poppen - zonder echte kinderen uiteraard – door de lucht zien vliegen op het ritme van muziek? Of een show van meesterdrummer Cesar Zuiderwijk van rockband Golden Earring? En dat alles omlijst door (militaire) muziekkorpsen uit binnen en buitenland. Niet gezien? Gemiste kans, maar daarom hier een beeldverslag van de Nationale Taptoe, editie 61. 

Record

Muziekkorpsen uit 5 landen, 3 thema’s en 2 speciale gasten. Dat zijn de ingrediënten van de Nationale Taptoe – van 24 tot en met 27 september – in Ahoy Rotterdam. Zo’n 22.000 bezoekers, verdeeld over 4 dagen zien daar een wervelende presentatie van muziek en show. Tel daarbij de 7 tot 8000 kijkers tijdens de parade op de Coolsingel op vrijdag, waarmee de ‘Taptoe Rotterdam’ een recordaantal belangstellenden noteert.

Bevrijding

Tijdens de 61ste uitvoering van de taptoe vormt het thema 70 jaar bevrijding een rode draad door de hele voorstelling. Muziekkorpsen uit de 4 landen die Nederland bevrijden geven acte de presence: Corps of Drums van H.M. Royal Marines uit Groot-Brittannië, Delta Police Pipe Band uit British Columbia in Canada en de Representative Band of the Border Guard uit Polen (foto).

Iwo Jima

Heel bijzonder is de show van de Quantico Marine Corps Band uit Virginia in de Verenigde Staten. Dit muziekkorps treedt namelijk zelden op buiten de landsgrenzen. Ook de show is pakkend, niet alleen vanwege het verbale optreden van de drill-sergeant, maar ook door het nabootsten van de wereldberoemde foto van Joe Rosenthal uit 1945: het hijsen van de vlag op Mount Suribachi. Dit gebeurde na de verbeten strijd van het korps mariniers tegen het Japanse leger op Iwo Jima, tussen 19 februari en 26 maart 1945. Foto: Arno Marchand

Ritme

De andere rode draad is ritme, dit jaar nog meer dan anders aanwezig. Niet alleen bij de korpsen maar vooral bij de speciale gasten: Cesar Zuiderwijk, drummer van de Haagse rockband Golden Earring, en slagwerkgroep Percossa. Beiden zorgen tevens voor de vrolijke noot in de voorstelling van 2 x 70 minuten muziek en show. Zuiderwijk treedt op met Percossa, solo en met de regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht.

Willems-Orde

Een stukje vaderlandse geschiedenis brengt thema 2 beeld: 200 jaar Militaire Willems-Orde. Het dubbele eeuwfeest vertelt het verhaal van de eerste koninklijke dapperheidsonderscheiding voor Erfprins Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau in 1815, tot de laatste in 2014 aan majoor Gijs Tuinman.

Mariniers

Thema 3 tot slot is het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers. Dat geeft een pakkende show ten beste met niet alleen musici maar ook het ‘echte werk’ van het korps: een amfibische landing, compleet met duikers. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine met Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en Fakkeldragers spelen samen met het Britse Corps of Drums of the H.M. Marines. Beide eenheden hebben een zeer hechte band.

Militaire muziek

Naast civiele muziekkorpsen en die van douane en politie, nemen vanuit Defensie onder andere deel de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee, en de Fanfare Bereden Wapens. Op de foto de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht (compleet met DJ Lara voor beats en geluidseffecten) die onder andere de nummers uit de veteranen top50 speelt.

Veteranen

Van de 6 voorstellingen, op de foto met Zangeres Crystel Benton, is er 1 besloten en alleen toegankelijk voor veteranen. 3000 van hen komen er dit jaar op af; ruim 600 meer dan vorig jaar. De taptoe in zijn geheel trekt 12 procent meer bezoekers. Volgend jaar is er een nieuwe kans om dit evenement te bezoeken. Dan is het muziekfestijn van 29 september tot en met 2 oktober.

Auteur: Arno Marchand
Foto: Louis Meulstee