Prikken onder vuur

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is een speciale eenheid binnen de Koninklijke Marechaussee. De BSB opereert vaak zelfstandig en altijd in kleine teams. De mannen en vrouwen van deze eenheid zijn er van. Niet alleen als er geobserveerd, beveiligd of gearresteerd moet worden. Maar ook bij het prikken, verbinden en stabiliseren van gewonde slachtoffers. Een zogenoemde BSB-medic bezit uitgebreide medische kennis die in noodgevallen levensreddend kan zijn, bijvoorbeeld bij de beveiliging van een VIP in een oorlogsgebied.

Zes gewonden

Zes mensen worden neergeschoten door een schutter in een winkelcentrum.  De BSB-medics moeten rap handelen, want de tijd dringt. Infusen, naalden en stukken verband worden rap uit tassen getrokken. De gewonden worden naar een veilig gebied gebracht en behandeld. Het is oppassen geblazen want de schutter is nog steeds actief. Militair verpleegkundige sergeant-majoor Michel Does houdt als oefenleider de handelingen van de BSB-medics in de gaten. “Deze medische mannen en vrouwen van de BSB moeten 1 keer per jaar hun certificering behalen”, vertelt hij. “Daar hoort deze specialistenweek, maar ook een stage op de  ambulance en nog een stage in het ziekenhuis bij. Als ze die hebben afgevinkt zijn ze weer helemaal bij.”

Op de proef gesteld

Tijdens de certificeringweek worden de mannen en vrouwen goed op de proef gesteld.  De instructeurs kijken naar de onderlinge communicatie, of de taken goed verdeeld worden en naar de kwaliteit van de zorg. “In een situatie waar chaos heerst, moeten de medics rust bewaren om de slachtoffers zo goed mogelijk te behandelen. Daar komt veel meer bij kijken dan alleen medische kennis. En dat controleren wij hier vandaag. Uiteindelijk wil iedereen graag alles doen om iemand te redden, maar dat moet op een gecontroleerde manier. Gelukkig hebben we gezien dat de BSB-medics dit goed onder de knie hebben”, aldus Does.

De functie van medic is een extra specialisme. Militairen worden hier speciaal voor opgeleid tijdens speciale 'cerifceringsonderdelen' zoals hier onder in beeld gebracht.

Een medic kan in ‘het veld’ ernstige verwondingen behandelen. Deze militair kan 1 of meer slachtoffers 72 uur stabiel houden en zelfstandig een groot aantal medische handelingen uitvoeren.

Iedere medic heeft voldoende medische middelen bij zich om gewonden te behandelen. In een speciale tas zitten de nodige instrumenten en spullen.

Tijdens de certificeringsweek worden realistische scenario’s nagebootst om de BSB-medics zo goed mogelijk op de proef te stellen. Voor het inbrengen van een infuus ligt er naast het ‘echte’ slachtoffer ook een pop waarin daadwerkelijk geprikt kan worden.

Om het de medics zo moeilijk mogelijk te maken, wordt er ook gespeeld met licht en geluid.  Harde muziek op de achtergrond verstoort de communicatie en het doven van het licht zorgt voor slecht zicht. De mannen en vrouwen moeten desondanks perfecte medische zorg leveren.