02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

Nieuwsberichten

Defensie biedt helpende hand opvang vluchtelingen

Defensie is de afgelopen weken nauw betrokken geweest bij de opvang van vluchtelingen in Nederland. Zo hielpen verschillende eenheden mee bij het uit de grond stampen van de opvang in natuurgebied Heumensoord bij Nijmegen. Deze week hebben de eerste vluchtelingen daar hun intrek genomen.

Heumensoord moet uiteindelijk plaats gaan bieden aan 3000 mensen. Defensie blijft tot het einde van de opvang betrokken. Al eerder zetten zo’n 20 mariniers hekken rond het volgende bouwfaseterrein. Ook de komende weken zal Defensiepersoneel omheiningswerk uitvoeren.

Inmiddels assisteert Defensie al bijna een maand het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Zo bivakkeerden er 3 dagen lang zo’n 500 asielzoekers op de Generaal-majoor De Ruyter van Stevenickkazerne in Oirschot. Ook maakten militairen op stel en sprong de voormalige Van Hornekazerne in Weert bewoonbaar en ondersteunden zij bij de opvang in Ter Apel.

Registratie- en gezondheidsonderzoek

De marechaussee was aanwezig in het grensgebied met extra Mobiel Toezicht Veiligheid, daarbij ondersteund door de landmacht. Op de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel helpt de marechaussee de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). Naast de eerste registratie- en gezondheidsonderzoeken, onderzoekt de marechaussee (de echtheid) van identiteits- en andere documenten.

Weer Nederlands kustwachtvliegtuig voor Frontex

Een Nederlands kustwachtvliegtuig surveilleert de hele maand oktober boven de Middellandse Zee en brengt daar vluchtelingenstromen vanuit Noord-Afrika naar Europa in kaart. In april stuurde Nederland ook al een kustwachtvliegtuig naar het gebied.

Het vliegtuig, bemand door vliegers van de luchtmacht en de marine en waarnemers van de marechaussee, Douane en Rijkswaterstaat, voert deze taak uit voor Frontex. Deze organisatie is belast met de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie.

Het tijdig signaleren van vluchtelingen op zee, stelt de verantwoordelijke autoriteiten in staat op tijd maatregelen te nemen.

In noodsituaties kan het kustwachttoestel ingezet worden voor zoek- en reddingsacties. 

Opening nieuwe huisvesting militair revalidatiecentrum

Bij het Militair Revalidatiecentrum (MRC) Aardenburg is 30 september de nieuwe huisvesting geopend voor revalidanten die langere tijd blijven.

Het revalidatiecentrum combineert revalidatiezorg met rust- en herstelvoorzieningen. Het nieuwe gebouw is dan ook meer dan een plek om te slapen. Het straalt zowel aan de buiten- als de binnenkant rust uit en dat komt het herstel ten goede. De buitenzijde symboliseert de eenheid met de omgeving. Het bos komt binnen terug door een 10 meter hoge verticale binnentuin, die ook de lucht zuivert. De kamers zijn inspirerend ingericht en symboliseren de persoonlijke aandacht voor de bewoners.

Aardenburg
MRC Aardenburg behandelt militairen en burgers met lichamelijke klachten die naast medische behandeling ook revalidatie nodig hebben. Jaarlijks revalideren hier zo’n 1.400 patiënten, waarvan meer dan de helft militair.

Foto: Voorzitter Revalidantenraad kapitein Maurits Fokkens en commandant CDC Leonard Kok onthullen de naam 'De Barak' van de nieuwe huisvesting.

Oproep voor Vierdaagse detachementen

Voor de 100ste Vierdaagse van Nijmegen volgend jaar is het inschrijfprotocol veranderd. Vanwege de grote belangstelling kan niet ieder detachement worden toegelaten. Militaire detachementen die in de periode 2010-2015 tenminste vier keer als detachement hebben deelgenomen aan de Vierdaagse zijn in ieder geval verzekerd van deelname in 2016.

Stichting De 4DAAGSE heeft met het Ministerie van Defensie een inventarisatie gemaakt van de detachementen die aan dit selectiecriterium voldoen en inventariseert welke voornemens zijn om deel te nemen aan de 100ste Vierdaagse.

Mocht u als detachementsloper die aan het criterium voldoet nog niets gehoord hebben en toch belangstelling hebben om in detachementsverband deel te nemen, dan is het advies om contact te zoeken met uw detachementscommandant.

Mocht u als detachementscommandant die denkt aan het criterium te voldoen, nog niets gehoord hebben, dan wordt u geadviseerd om informatie in te winnen bij uw commandant.

Mocht deze niet kunnen helpen, stuur dan een mail naar administratie@4daagse.nl. Doe dit in ieder geval voor 30 oktober!

Voor individuele deelnemers geldt als selectiecriterium voor gegarandeerde deelname dat in de periode 2010 – 2015 tenminste 4 maal met succes de Vierdaagse moet zijn gelopen. Dit criterium geldt onverkort ook voor militairen.

x

Helden

Adjudant b.d. Willem Scheringa (links) en korporaal 1 Wim schudden elkaar de hand na het ontvangen van de medaille van het Carnegie Heldenfonds. De korporaal krijgt de onderscheiding voor een heldendaad uit 2014, Scheringa voor een ijskoude, levensreddende zwemtocht tijdens de watersnoodramp in 1953.

Lees komende maandag in de Landmacht het interview met deze helden.

Foto: Bart Nijs fotografie