01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 13

Defensie in Beeld

Waterloo toen en nu

5.353 mannen, 973 vrouwen en kinderen en 360 paarden namen zaterdag 20 november deel aan een groots opgezette reconstructie van de slag bij Waterloo. Bij de echte veldslag in 1815 vervulden 30.000 Nederlandse troepen, aangevoerd door de Prins van Oranje, een sleutelrol.

Ook bij de reconstructie waren veel (400) Nederlanders van de partij. Helemaal zonder gevaar was die overigens niet: de nagespeelde veldslag leverde 1 dode en 3 gewonden op.

Foto: ANP 

Bekijk hier het andere waterloo artikel

Sterksten van de sterken

Ze werden 9 maanden afgebeuld. Fysiek en mentaal. Alleen de sterksten bleven over.
Op 19 juni liepen 18 van de oorspronkelijk 50 cursisten de poort van de Van Ghentkazerne binnen. Nu ze de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers voltooid hebben, mogen ze zich leider van een Raiding Troop van het Korps Mariniers noemen.

Foto: Koninklijke Marine

Natte pitstop

De tijd dat de Koninklijke Marine met zeilschepen de zeeën afschuimde, ligt ver achter ons. Althans, op 1 exemplaar na: het opleidingsschip Zr.Ms. Urania. Het schip voelde zich in Scheveningen dan ook thuis tussen de masten van de schepen die deelnamen aan de Volvo Ocean Race. Die hadden 21 en 22 maart een welverdiende pitstop tijdens hun loodzware wedstrijd rond de wereld.

Foto: Keesnan Dogger

Van 0 naar 1.000

De tijd vliegt, 2 keer sneller dan het geluid. Letterlijk en figuurlijk voor de Nederlandse F-16-piloten van de Air Task Force Middle-East. Niet alleen hun vliegtuig is snel, maar sinds het begin van de luchtstrijd tegen terreurorganisatie ISIS in Irak hebben zijn meer dan 1.000 zogenoemde sorties gevlogen. De missie is oktober vorig jaar begonnen, sindsdien hebben vliegers ruim 575 keer hun wapens ingezet.

Foto: Koninklijke Luchtmacht

Drinken, drinken en nog meer drinken

Eten? Check! Zonnebrand? Check!! Water? Check!!! De Grebbeberg Masters 2015 was er weer eentje om in te lijsten. En dat lijstje dan in te smeren met factor 50. “Nondejuu, wat is het heet”, aldus een puffende deelnemer.

Foto: Paul Tolenaar