Tekst LTZ2OC Maartje van der Maas
Foto SGT1 Eva Klijn

Modderverschuivingen, plunderingen, rellen op het vliegveld. Tijdens de jaarlijkse ‘hurricane exercise’ (HUREX) op St. Maarten gaan alle registers open. Ambulancedienst, Rode Kruis, brandweer, politie en Franse en Nederlandse militairen zetten alle zeilen bij om de (fictieve) orkaan Zilch het hoofd te bieden.

Samenwerken sleutel tot succes tijdens orkaannoodhulpoefening HUREX

Het Frans-Nederlandse eiland St. Maarten ligt niet alleen in het Caribische Gebied, maar ook middenin een zogenoemde orkaangordel. Eens in de zoveel jaar is het raak en teistert een zware tropische storm de hier gelegen eilanden en haar inwoners. Het doorlopen van orkaannoodhulpoefening(en) is dan ook geen overbodige luxe. Tijdens HUREX 2015 voeren lokale hulpdiensten  onder leiding van een rampenstaf hulpacties uit na de passage van een orkaan. Voor bijstand kunnen zij een beroep doen op de militairen van de Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB). Dit jaar stonden voor het eerst ook Franse militairen klaar om hulp te verlenen. De orkaan stopt immers niet bij de grens.

x
Aan de kust veroorzaakt Zilch huizenhoge golven, die bootjes aan spaanders slaan tegen de rotsige kust. Samen met de brandweer verlossen de mariniers enkele opvarenden uit hun benaderde situatie.
Samen met de bemanning van de Pelikaan, komen de mariniers en de Franse militairen in actie om bewoners en gewonden van een schiereiland af te halen, dat volledig is afgesneden van de bewoonde wereld.
Waar nodig staan de militairen klaar om de lokale hulpdiensten te ondersteunen. Vooral de ambulancedienst en het Rode Kruis komen regelmatig handen te kort.
De orkaan is tijdens de HUREX 2015 niet gestopt bij landsgrenzen, maar ook niet bij de grens tussen hulporganisaties. Ambulancediensten (zie foto), maar ook politie, brandweer en Rode Kruis spelen een belangrijke rol.
Een FRISC (Fast Raiding Interception and Special Forces Craft) rukt uit om hulp te bieden aan wal. Op de achtergrond de Zr. Ms. Pelikaan, het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine voor het Caribisch Gebied.
Nederlandse mariniers dragen hun gewonde Franse collega de trap af. Orkaan Zilch heeft flink huis gehouden in het gebouw waar de man schuilde. Helaas niet alleen met materiële schade tot gevolg.

Samenwerken is de sleutel

Een Franse troop infanteristen vanuit Martinique, het 32ste Raiding Squadron Aruba, genisten van de landmachtcompagnie, leden van de Curaçaose en Arubaanse Militie, ondersteuningsschepen van beide landen en talloze (civiele) hulpdiensten: HUREX 2015 is niet alleen de grootste jaarlijkse oefening van zijn soort in het Caribisch Gebied, maar ook vrij complex. Oefeningen als deze zijn er dan ook om procedures en samenverwerkingsverbanden te stroomlijnen zodat snel en effectief opgetreden kan worden als de nood echt aan de man is.