Tekst ELNT Johanna van Waardenberg
Foto SM Gerben van Es

Vakantieperiode trekt 10,6 miljoen reizigers naar Schiphol

2 augustus komen er circa 200.000 reizigers naar Schiphol. Het wordt naar verwachting de drukste dag van het jaar. Een zomerpiek waar de grensbewakers van de Koninklijke Marechaussee (KMar) jaarlijkse mee te maken hebben. De Defensiekrant ging in gesprek met brigadecommandant Grensbewaking luitenant-kolonel Jeroen Franssen over deze drukke periode. 

Terwijl in Nederland de meeste mensen naar een rustige zomerperiode toeleven, is het voor de grensbewakers van de KMar andere koek. “De drukste tijd van het jaar staat voor de deur en daarom moeten wij nu een extra tandje bijzetten”, zegt Franssen. Om die reden starten we met 12-urige diensten en is zomerverlof in beperkte mate mogelijk.” Volgens de commandant verandert er, ondanks de drukte, niks aan de werkwijze van de grensbewakers. “We blijven onze taken uitvoeren zoals het moet. Voor ons is dit business as usual. Soms vraagt dat meer geduld van de reizigers, maar ook zij kunnen het voor zichzelf makkelijker maken.

'Voor ons is dit business as usual'

Overste Franssen is commandant van de brigade grensbewaking

Kindercontroles

Franssen doelt hiermee op onder anderen de controles van de documenten van minderjarigen. Sinds 2012 is het niet meer toegestaan om kinderen in het paspoort bij te schrijven. De koters zijn verplicht om een eigen identiteitsdocument te hebben. “Om die reden hebben wij de controles op deze groep reizigers verscherpt. Bij gedeeld ouderlijk gezag moeten namelijk beide ouders toestemming geven dat het kind het land mag verlaten”, legt Franssen uit. “Bij verdachte situaties stellen wij een onderzoek in. Om zo mogelijke kindontvoeringen tegen te gaan.” Volgens de commandant vraagt dit in sommige gevallen veel tijd. “Wij adviseren dan ook om een toestemmingsformulier in te vullen. Deze is samen met Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO) ontwikkeld en zorgt ervoor dat in combinatie met een uittreksel van de gezagregistratie een hoop tijd wordt bespaard tijdens de controles.”

Grensloos

Voor de reizigers die binnen het Schengengebied reizen lijkt dit niet te spelen. Maar volgens Franssen is dit een grote misvatting. “Ook voor deze groep mensen is het belangrijk om alle documenten bij zich te hebben. Tijdens deze drukke periode lopen er ook meer teams van het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV). Zij kijken rond en houden verdachte situaties in de gaten en checken steekproefsgewijs reisdocumenten”, vertelt de overste.

12-urige diensten en beperkt zomerverlof

Vluchthaven Schiphol 'verwerkt' duizenden mensen per dag

Prioriteiten

Om de reizigers niet de dupe te laten worden van de drukte zorgt de KMar op Schiphol voor een juiste planning bij de inzet van personeel. “We zetten tijdens deze periode meer grensbewakers in bij de vertrekbalies, dan bij aankomst. Mensen die aankomen, hebben namelijk meer tijd dan reizigers die vertrekken.” Toch moet er volgens Franssen wel rekening gehouden worden met de drukte. “Wij adviseren daarom alle vakantiegangers ruim van te voren aanwezig te zijn. En alle juiste documenten mee te nemen, zodat de vakantie soepel kan beginnen.”