04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 13

Veel verrassingen tijdens Veteranendag

Koning Willem-Alexander op het Malieveld. Zangeres Anneke Grönloh die uit handen van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp een platina plaat ontving. Luitenant-generaal Mart de Kruif en Rob Verkerk die uit het protocol stappen en een gestruikelde Nieuw-Guineaveteraan helpen opstaan. En dan nog de ontroerende staande ovatie voor superveteraan luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines vlak voor het defilé.

Het waren slechts enkele verrassingen tijdens de volgepakte Veteranendag 2015, die zo’n 100.000 bezoekers trok. Een verslag in foto’s.

Bij aankomst op Den Haag CS krijgt iedereen een witte anjer uitgereikt, hét symbool voor Veteranendag. Jong en oud doen mee.

Martin Maas en zijn dochter Susanne. “Ik loop mee met het defilé, dat is ook een beetje training voor de Vierdaagse. Ik ben Libanonveteraan en diende van september 1982 tot maart ’83 bij 723/723Delta. Dit is thuiskomen, met al die kameraden.”

Veteranen van verschillende missies op weg naar het Malieveld.

Het Erecortège met vertegenwoordigers van de 4 krijgsmachtdelen op het Binnenhof.

Majoor Yeb-Jan Joustra ontving als eerste het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uit handen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. “Een geweldige eer”, vindt Joustra. “Het komt hem toe, Yeb-Jan zet zich al jaren in voor onze belangen”, zegt oud-Libanonganger Wynand van de Ree.

Fuselier-1 bd Rozendaal kreeg een bijzondere onderscheiding, de ‘Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon, in brons’. Hij schoot in Afghanistan met gevaar voor eigen leven een zwaargewonde burger van een coalitiegenoot te hulp.

Van links naar rechts Ridders Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman en Marco Kroon, generaal-majoor bd Henk Morsink, voorzitter van het Kapittel van de Militaire Willems-Orde, en luitenant-generaal bd Ted Meines (93). Vooraan de zoon van majoor Kroon, Boyd.

Veteranenicoon luitenant-generaal bd Ted Meines op weg naar zijn plek voor het defilé. Hij kreeg van de tribunes, gevuld met veteranen, een staande ovatie.

De Koninklijke Marechaussee verscheen in vele gedaanten tijdens het defilé.

Ook de parade van historisch voertuigen trok de aandacht.

Vorig jaar was het er maar 1, nu mochten 25 van de in totaal 200 motorrijders meedoen aan het defilé.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp verrast zangeres Anneke Grönloh met platina. Haar CD met nummers van Vera Lynn is 100.000 keer gedownload.

Volle bak voor Anneke Grönloh en Anita Meijer, die optrad met het Marinierskapel der Koninklijke Marine.

De Wall of Honour is door vele bezoekers gesigneerd.