Onderzoeker: ‘Cyberveiligheid vaak nog in kinderschoenen’

Oud-marineofficier en onderzoeker aan de Universiteit Leiden Sergei Boeke onderzocht in opdracht van Defensie de relatie tussen het ministerie en civiele instanties bij cyberaangelegenheden. Hij somde tijdens de onlangs in Den Haag gehouden Cyberconferentie uitdagingen op voor Defensie op dit gebied.

In veel landen staat cyberveiligheid nog in de kinderschoenen, stelt Boeke. Het is daarom belangrijk het kennisniveau gelijk te trekken en duidelijke structuren te ontwikkelen binnen instanties als EU en NAVO. Defensieministeries kunnen een gezamenlijke woordenschat ontwikkelen om zo beter en efficiënter te communiceren. Samen trainen en persoonlijk contact zijn belangrijke middelen om onderling vertrouwen te kweken en escalatie van cybergerelateerde conflicten te voorkomen.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert herzag in februari de Defensie Cyber Strategie. Ze stelde daarin onder meer dat Defensie flexibel moet omgaan met het personeelsbeleid en salarisschalen om cyberprofessionals te boeien en aan zich te binden. Ook wil ze cyber als Defensiebreed vakgebied nadrukkelijker op de kaart zetten.

x

Europese tankvliegtuigen trainen vanaf Eindhoven

Tankvliegtuigen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland hebben tot en met vandaag meegedaan aan de European Air Refuelling Training (EART). Vanaf Vliegbasis Eindhoven hebben zij 2 weken lang jachtvliegtuigen die meedoen aan de internationale vliegoefening Frisian in de lucht van brandstof voorzien. De EART vond dit jaar voor de tweede keer plaats.

De tankers bevoorraden verschillende typen vliegtuigen. Door de EART tijdens Frisian Flag te houden, krijgen de bemanningen de kans om in uiteenlopende scenario’s en in internationaal verband te opereren. Aan het bijtanken in de lucht nemen een Duitse A310, Franse C-135, Italiaanse KC-767 en de Nederlandse KDC-10 deel. Die toestellen vervoeren niet alleen vracht en personeel, maar tanken ook vliegtuigen bij. Daardoor kunnen jachtvliegtuigen langer in de lucht blijven. Dat verhoogt het rendement van de missie.

x

Zieke kinderen op avontuur op Vliegbasis Woensdrecht

25 langdurige zieke kinderen van de Openluchtschool in Breda hadden er op voorhand al zin in. Maandagochtend vlogen ze vanaf Breda naar Vliegbasis Woensdrecht. Daar wachtte hen een onvergetelijk avontuur met Stichting Hoogvliegers, de Koninklijke Luchtmacht en andere vrijwilligers.

Zo’n 20 militairen van vliegbasis Woensdrecht waren betrokken bij de ‘hoogvliegersdag’, die georganiseerd wordt door Stichting Hoogvliegers. De deelnemende civiele vliegtuigen werden door militairen op het platform van de vliegbasis opgewacht om de kinderen diverse demonstraties en activiteiten aan te bieden. Sinds enkele jaren werkt de Koninklijke Luchtmacht samen met Stichting Hoogvliegers om de jongens- of meisjesdroom van zieke of gehandicapte kinderen in vervulling te laten gaan.

x

Alle Defensie-logistiek onder 1 commando

Oefening of steunverlening, schietserie of missie, zonder logistiek staat alles stil. Sinds vorige week is het Bevoorrading en Transport Commando (B&TCo) uit Garderen de logistieke hofleverancier van Defensie. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif overhandigde tijdens de oprichting de nieuwe eenheidsvlag.

In het nieuwe commando zijn alle logistieke capaciteiten voor wegvervoer in Nederland en buitenland afgeslankt samengebracht. De eenheid zorgt onder meer voor munitie, brandstof, voedsel en water. Een uitgebreid transportvloot brengt alles op de plaats van bestemming. Winst halen door te plannen vanuit schaarste, is volgens commandant kolonel Paul Elverding de belangrijkste uitdaging voor het nieuwe B&TCo. “Het combineren van effectiviteit en efficiency, dat is waar het bij wegvervoer om draait. De realiteit is dat we hetzelfde doen met minder mensen en middelen.”

Lees ook het artikel in de digitale Landmacht

‘Bermbomspeech’ in de prijzen

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft een Amerikaanse Cicero Speechwriting Award in de categorie technologie gewonnen. Dit voor de toespraak ‘Preventing the Boom’ over het belang van IED-bestrijding en -opsporing.

Deze winnende speech hield generaal Middendorp in november vorig jaar bij de opening van het ‘Joint Deployable Exploitation Laboratory’ (JDAEL) in Soesterberg. Het gepantserde laboratorium kan in de toekomst verscheept worden naar missiegebieden. Daar wordt het dan ingezet in om bijvoorbeeld leggers van IED’s op te sporen. In de toespraak vertelt de krijgsmachtcommandant op indringende wijze over de impact van bermbommen. Hij doet dat aan de hand van verhalen van militairen die een IED-aanslag overleefden. “Het lijkt in niets op wat je in films ziet. Je ziet een flits, dan hoor je de luide, holle knal. Je hele lijf schudt, tot in je binnenste.” Antonie van Campen (Directie Communicatie) schreef de tekst samen met Middendorp.