Tekst Luitenant-ter-zee 2OC Vanessa Strijbosch
Foto René Lipmann

Wat hebben militairen te zoeken onder water?

x

Wie denkt dat het bij de marine alleen om schepen gaat, heeft het mis. Ook onder water geeft de marine acte de présence. Tot liefst 90 meter diepte zijn de marineduikers van de Defensie Duikgroep te vinden. Ze zijn gewend aan deze duizelingwekkende dieptes. Vorige maand gingen ze liefst 33 keer naar beneden voor een experiment: de zogenoemde HELIOX-trials.

De marineduikers schrikken niet van donkere dieptes. Ze worden ingezet voor het opsporen en onschadelijk maken van explosieven. Maar de duikers kunnen ook zoeken naar vermiste personen en zelfs helpen bij ontsnappingen uit onderzeeboten.

Wat heeft de marine te zoeken onder water?

x
x

Ademen door navelstreng

Het diepduikteam van de Defensie Duikgroep duikt met nieuwe apparatuur, ISmix genaamd. Dit systeem maakt het mogelijk om niet alleen via de eigen ademgascilinder, maar ook door een dunne slang te ademen. Deze ‘navelstreng’, die ook als seinlijn dient, is aan de duikset gemonteerd en kan boven water worden bediend. De slang kan tot 90 meter diepte met de duiker mee naar beneden. En de duiker heeft nog een voordeel met het nieuwe systeem. Als hij terug naar de oppervlakte gaat, gebeurt dat met een speciaal mengsel als ademgas, NITROX genaamd. De duiker heeft hierdoor een iets kortere decompressietijd en maakt een extra stop op 6 meter.

x
De HELIOX-trials vonden plaats bij de Defensie Duikgroep in Den Helder. Er werden 33 duiken uitgevoerd in de duiktank op verschillende diepten. Op de foto’s is te zien hoe deze duiken werden uitgevoerd. Als de duikset gereed is, krijgt de duiker nog een laatste medische controle. Hierna volgt er een korte briefing en wordt de duiker gekleed.

Testen in de praktijk

Het nieuwe duiksysteem vergt aangepaste berekeningen van de duiktabellen. Deze overzichten, ook wel validatietabellen genoemd, geven aan wanneer de duiker tijdens zijn terugkeer naar de oppervlakte op welke diepte moet stoppen, met welk ademgas en hoe lang. “We testen of de cijfers in de praktijk ook kloppen”, legt duikerarts dr. Pieter-Jan van Ooij uit. Hij was namens het Duikmedisch Centrum betrokken bij de HELIOX trials. Onderzocht werd of de duiker nog eerder boven water kan komen. En wat dit doet met zijn lichaam. Vooral dat laatste had de aandacht.

De duik in de duiktank vindt plaats. Hierna wordt de duiker door een collega begeleid en uitgekleed. Als laatste krijgt hij tenminste 3 medische controles.