03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

12 minuten inspireren

Tekst redactie Mediacentrum Defensie
Foto Phil Nijhuis

Volle zaal, 13 sprekers bewijzen succes tweede TEDxDefensie

TEDxDefensie

De bioscoopzaal van de Koninklijke Militaire Academie als ‘sinaasappelkist’. Het is een prachtig podium voor de defensieversie van TEDx, de wereldwijd populaire inspiratiebeurs. Woensdag 15 april gaven 13 sprekers in Breda ‘de presentatie van hun leven’ tijdens de tweede TEDxDefensie in Breda.

De presentatie van je leven geven; specifiek dat wordt gevraagd van deelnemers van TEDx (Technology, Entertainment, Design). Het wereldwijde toesprakenfestival is er, conform het motto Ideas Worth Spreading, op gericht goede ideeën zo breed mogelijk te delen. Oftewel: op een laagdrempelige toon ‘begrip en bewustzijn kweken en toepassingen van de wetenschap laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld’, aldus de organisatie.

orgineel
Een spreker in de race tegen de klok.

Van Uhm

Sinds de originele TEDx (een vierdaagse in Californië) zich vanaf 1984 als een olievlek over de wereld heeft verspreid, zijn al duizenden opgestaan voor een inspirerend praatje. In 2011 verraste generaal Peter van Uhm het publiek van TEDxAmsterdam in 2011 met een bijzonder relaas.

De toenmalige Commandant der Strijdkrachten betrad het podium samen met een gewonde militair en een – echt!- Colt C7 geweer. De boodschap: het wapen is zijn favoriete vredestichter. Hij won er wereldwijde aandacht mee (de presentatie werd een regelrechte Youtube-hit) en maakte Defensie warm voor het format van de inspiratiebeurs.

x
Fereshta Wahedi, arts en oprichter van Stichting Ariana, gaf haar toehoorders een blik op de Nederlandse krijgsmacht bezien door de ogen van een Afghaanse-Nederlandse.

TEDxDefensie

Vorig jaar hield de Nederlandse Defensie Academie een eerste TEDxDefensie. Die werd vorige week wegens groot succes herhaald. 13 sprekers betraden ditmaal het podium - militairen,  burgermedewerkers en gasten van het ministerie. Ze haakten met hun verhaal aan bij het thema, (e)Motions in Time.
Enige efficiëntie was daarbij wel geboden: elke spreker kreeg 12 minuten, 6 minuten minder dan bij de ‘echte’ TED.

De Defensiemedewerker laat zich graag inspireren, zo bleek. Een wachtlijst voor entreetickets en een volle zaal in Breda bewezen de aantrekkingskracht en het succes van de TEDx-formule. Kolonel Liesbeth Rozenhart, organisator van het festival: “Wij faciliteren en kleuren de dag in, maar de performers bepalen het succes. Zij maken de dag tot een bijzondere beleving. Het vraagt moed je verhaal te delen.”

x
De tweede TEDxDefensie kende een wachtlijst voor entreetickets en een volle zaal.

Bekijk een selectie van de sprekers en hun boodschap in de fotocarrousel.

OERGANISATIES

Henk Verhoeven, docent Toegepaste Psychologie: “De biologische evolutie toont ons dat giganten een formule zijn voor een zekere dood. Een sterke cultuur kent hetzelfde recept. Beiden ontberen zij adaptief vermogen... Leer te evolueren, voor het te laat is.”

DAGBOEK VAN EEN COMMANDO

Sergeant-1 Jeroen van Hoek, communicatieadviseur Korps Commandotroepen: “Zitten mensen wel op uw verhaal te wachten? Ja!”

MH17, DE EERSTE 4 DAGEN

Adjudant Fred de Wit, coördinator Forensische Opsporing: “Ga je mee naar de Oekraïne in verband met dat vliegtuig dat is neergestort? Vanaf dat moment ging de tijd snel...”

WAT IS MIJN TALENT?

Kapitein Alfredo Leenderts, cursusbegeleider Primaire Vorming Officieren: “Doen wij ertoe als ogenschijnlijk nietige individuen tussen miljarden andere mensen? Ja wij doen ertoe, als mens maar nog meer als militair. Wij beheersen de kunst van het balanceren. Boven een afgrond van een steeds complexer wordende wereld bewaren wij ons evenwicht en doen dan toch de juiste dingen. Het succes van onze krijgsmacht wordt bepaald door militairen en hun gezinnen.”

OORLOGSKINDEREN IN VALKENBURG

Majoor Wilko ter Horst, communicatieadviseur: “Hoe leg je kinderen in asielzoekerscentra, kinderen met te veel heftige ervaringen, uit wat Nederlandse militairen doen? Hoe leg je uit dat zij niet bang hoeven te zijn? Dat zij zelfs naar militairen kunnen zwaaien en dat de kans dan heel erg groot is dat deze militairen terug zwaaien.”

BOUWEN AAN VERBEELDING

Tweede luitenant Alfred van der Klis, reservist, filosoof en theatermaker: “Beelden gaan over perceptie en imago. Verbeelding gaat over identiteit en waardigheid. Beelden zijn gekaderd. Verbeelding brengt ideeën, mogelijkheden en verandering. Ieder mens heeft altijd de mogelijkheid om te verbeelden.”

TO DANCE OR NOT TO DANCE

Adjudant Fons van Brakel, coördinator Forensische Opsporing: “Wat wij niet leren in opleidingen treft ons tijdens uitzendingen. Geen richtlijnen, geen procedures en geen referenties voorhanden. Jij beslist, nu! Salsales tijdens uw missie in Afghanistan, ja of nee?”