Duits-Nederlandse Legerkorps leidt NAVO-interventiemacht NRF

infographic

Het Duits-Nederlandse Legerkorps stuurt vanaf deze week als hoofdkwartier een jaar lang de grondcomponent aan van de NATO Response Force (NRF) 2015. De NRF is een snelle paraat staande interventiemacht, die binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetbaar is.

Luitenant-generaal Volker Halbauer, commandant van het Duits-Nederlandse legerkorps, refereerde bij de commando-overdracht aan de  terreuraanval in Parijs, een aanval op de vrije pers en vrijheid van meningsuiting. “Deze vrijheden zijn kernwaarden binnen alle NAVO-lidstaten. Deze gebeurtenissen verzwakken ons niet. Integendeel, zij sterken ons in de wil om gezamenlijk onze vrijheden te verdedigen.”


Jaarlijks 650 militairen
De NRF kan, als de nood aan de man is, naast grondtroepen ook beschikken over luchtmacht- en maritieme eenheden. De landcomponent van deze NAVO-strijdmacht bestaat uit het commando-element (het Duits-Nederlandse Legerkorps), de Immediate Response Force (IRF) en de Response Forces Pool (RFP). Indien nodig wordt de IRF aangevuld met mensen en middelen uit de RFP. Nederland heeft toegezegd om gemiddeld 5 procent van de IRF te leveren. Dit betekent een jaarlijkse bijdrage van ongeveer 650 militairen.

11 Luchtmobiele Brigade vormt in 2015 de kern van de IRF, het snel beschikbare deel van de NRF. Nederland levert daarnaast een bataljonstaakgroep met gevechtsondersteunende eenheden, 4 Apache-gevechtshelikopters en 2 Chinook-transporthelikopters. Duitse en Noorse militairen complementeren de landcomponent van de multinationale IRF-brigade. De NRF heeft in 2015 de beschikking over nog zo’n brigade.

Grafische weergave NATO Response Force. Informatie staat ook op deze pagina en als pdf-download.
De NATO Response Force en de Nederlandse bijdrage in 2015.

Flitsmacht
Tijdens de NAVO-top in Wales, september 2014, zijn maatregelen aangenomen om snel, flexibel en slagvaardig te kunnen reageren op dreigingen. Hieronder valt onder meer de oprichting van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) binnen de NRF.

Nederland, Duitsland en Noorwegen leveren met de IRF-eenheden in 2015 een bijdrage aan de tijdelijke VJTF-capaciteit van NAVO. Het leidende element van deze eenheid staat binnen 48 uur gereed voor vertrek en staat ook wel bekend als ‘de flitsmacht’. Verder hebben de 3 landen aangeboden om met deze troepen het VJTF-concept te testen. Dit moet inzicht geven in de behoeften van de flitsmacht en de neveneffecten van zo’n hoge gereedheid en snelle inzetbaarheid.