Amerikaanse generaal praat Nederland bij over nieuwe jachtvliegtuig

film
x
Luitenant-generaal Chris Bogdan.

Het jachtvliegtuig F-35 Lightning II is voor Nederland “good value”. Dat is de mening van de Amerikaanse luitenant-generaal Chris Bogdan, Program Executive Officer van het F-35-project. “We boeken solide en stabiele vooruitgang”, is zijn boodschap aan Nederlandse parlementariërs en pers. 

Gesteund door een flitsende videoclip (zie hieronder) zoomde Bogdan deze week in op de resultaten in 2014 en de uitdagingen voor 2015 voor het project. Het F-35 programma loopt goed, bleek daaruit, zowel in de productie- als testfase. Ook de prijs van de F-35 gaat naar beneden, de laatste serie was 3,6% goedkoper dan de vorige. In 2019 zou de prijs op 80 tot 85 miljoen dollar uitkomen. Bogdan: “Dan hebben we een vijfde generatie toestel voor nagenoeg de prijs van een vierde generatie toestel.”

Vorig jaar rolden er 36 exemplaren uit de fabriek, en dat worden er ieder jaar meer. Uiteindelijk worden er 3.160 vliegtuigen gebouwd, waarvan Nederland er 37 wil afnemen. Medio 2019 arriveren de eerste exemplaren op Vliegbasis Leeuwarden, in 2021 gevolgd door Volkel.

Als uitdagingen voor de komende tijd noemde Bogdan het ontwikkelen en continu updaten van de software, het verbeteren van het specifiek voor de F-35 ontwikkelde onderhoudssysteem ALIS en het verder terugbrengen van de productie- en exploitatiekosten.