Minister van Defensie kijkt vooruit op 2015

film

Koersvast de weg omhoog bewandelen. Dat is volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie het devies voor 2015. “Met andere woorden: wegblijven van de politieke dagkoersen en gestaag verder bouwen aan ons militaire vermogen. Verder bouwen aan een krijgsmacht die snel inzetbaar is om op allerhande crises te reageren. In eigen land en daarbuiten”, zei ze vorige week tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op haar departement in Den Haag.

De krijgsmacht dient gelijke tred te houden met een snel veranderende omgeving. “Een krijgsmacht die uiteenlopende missies in verschillende inzetgebieden gelijktijdig en in voldoende omvang uitvoert. Een krijgsmacht die missies zo nodig ook langer kan volhouden”, stelde zij. In 2014 werd een ongekend groot beroep gedaan op de krijgsmacht. “Ik vermoed dat dit in 2015 niet anders is.”

‘Nederland is lid van de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Naties, en met reden’

x

Terreurdaad

Defensie is dit jaar actief in Afghanistan onder de vlag van Resolute Support, in Irak in de strijd tegen ISIS, voor de kust van Afrika om de piraterij te bestrijden, in Mali om voor stabiliteit te zorgen en op tal van andere plekken op de wereld. Minister Hennis-Plasschaert stond stil bij de terreurdaad in Parijs en sprak van "een afgrijselijke aanslag. Een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.”

In Nederland staat Defensie paraat voor de nationale taak. “Het is schaken op verschillende borden tegelijk én we zijn er goed in. Dit alles vraagt echter om een goed geoliede organisatie, om nauwgezet onderhoud van materieel en de juiste faciliteiten. Om goede arbeidsvoorwaarden. En ja, ook dat heeft nadrukkelijk mijn aandacht.”

2014

Hennis omschreef 2014 als het jaar waarin Nederland van een zeer koude geopolitieke kermis thuiskwam. “De drang van Poetin om zich te positioneren als grootmacht heeft velen doen beseffen dat het respect voor de territoriale integriteit niet vanzelfsprekend is. Ook niet op het Europese continent. En 17 juli is voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur vonden 298 onschuldige mensen de dood.”

2014 was een jaar waarin het veiligheidsgevoel van veel mensen flink veranderde. "Ik zeg het vaak en herhaal het nu weer: Nederland is lid van de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Naties, en met reden. En ook van Nederland wordt verwacht dat het een bijdrage van betekenis levert aan de mondiale en Europese veiligheid. Dit is in óns belang! Want wie nalaat stabiliteit te exporteren, zal uiteindelijk instabiliteit importeren.”

z
Minister Hennis: “Wie nalaat stabiliteit te exporteren, zal uiteindelijk instabiliteit importeren.”

Jaaroverzicht Defensie online

De krijgsmacht is jaar in jaar uit volop in beweging. Militairen worden niet alleen ingezet voor missies, zoals in Mali, antipiraterij of de operatie om met bombardementen ISIS te stoppen. Militairen vervullen ook opdrachten die van nationaal belang zijn. Ze ruimen explosieven, helpen bij het blussen van branden, het bestrijden van wateroverlast of halen slachtoffers van een ramp op uit een ander land. De krijgsmacht is enorm veelzijdig. Bekijk hieronder in iets meer dan 20 minuten een selectie van de gebeurtenissen in 2014.