11

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

Afghanistanboek met ‘extra dimensie’

Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

x
Simon van Well tijdens zijn uitzending.

Je kunt inmiddels een aardige boekenkast vullen met de belevenissen van Nederlandse (oud-) militairen. Maar soms verrast een ‘schrijfsoldaat’ je. Voormalig korporaal Simon van Well maakte dankzij de app Layar een ‘levend’ boek over zijn belevenissen als helikopterboordschutter in Afghanistan. 

Van Well ging 3 keer op uitzending naar Afghanistan. Zijn boek is een gedramatiseerde weergave van wat hij en zijn collega-doorgunners tussen 2004 en 2008 meemaakten. “Gedramatiseerd, maar de feiten kloppen”, stelt hij. “Ik wilde het opschrijven zoals ik het heb beleefd. Zo geef ik een inkijkje in hoe een gewone militair een missie beleeft.”

Vrij letterlijk, want met de applicatie Layar heeft Van Well persoonlijke foto’s toegevoegd aan zijn boek. “Je scant de cover en je ziet mijn eigen foto’s, de plekken waar ik ben geweest”, zegt Van Well. “Het geeft een extra dimensie aan het verhaal.” 

Daarmee biedt Missie Afghanistan een bonus ten opzichte van het ‘klassieke’ papieren boek. De app maakt het bovendien mogelijk om later meer extra’s toe te voegen. Zo heeft Van Well de basis gelegd voor een levend boek. “Meer foto’s, wat filmpjes , misschien een nieuw hoofdstuk”, filosofeert hij. “Over mijn tijd in Afghanistan kan ik nog wel 100 pagina’s vullen.” 

x
Simon van Well, Missie Afghanistan (2014) ISBN 9789402126846 269 pagina’s
x