06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

Macaroni voor de mariniers

Tekst sergeant-1 Pieter van Geldere
Foto Cees Baardman

Jonge militairen verzamelen voedsel voor minder bedeelde stadgenoten

De voedselbank in Rotterdam kreeg begin januari bijna 500 voedselpakketten dankzij een inzamelactie van mariniers, die in de havenstad zijn gestationeerd. Het eten is een welkome bijdrage voor de instelling die zo’n 3500 Rotterdammers van levensmiddelen voorziet. 

Pakken rijst, sauzen of macaroni. Zomaar wat producten die het winkelend publiek in de vorig jaar geopende Markthal bij de mariniers inleveren. Op 7 en 8 januari bemannen meer dan 40 militairen 12 winkels in Rotterdam. De mariniers, onder wie Niels en Bram, vragen het winkelend publiek bij binnenkomst iets extra’s te kopen en bij hen in te leveren voor het goede doel.

x

Terug doen

De voedselinzamelaars zijn net klaar met hun mariniersopleiding. Op weg naar hun nieuwe eenheid in Doorn rest er nog wat tijd. Omdat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zich hard heeft gemaakt voor het behoud van de Van Ghentkazerne in die stad, besluiten de mariniers iets terug te doen. Het idee van de inzamelingsactie is geboren.

x

Met plezier

“Ze doen hun verhaal goed”, reageert een van de Rotterdamse klanten na de mannen te hebben aangehoord. “Het is moeilijk om daarna nee te zeggen”, vervolgt ze en duwt Niels een zak macaroni in de handen.
Een enkeling heeft te veel haast en loopt door. De meeste klanten horen de mariniers echter graag aan, oordelen positief op het initiatief en voldoen aan het verzoek een artikel te kopen. Hoewel bij elk filiaal om een ander specifiek product wordt gevraagd, doneren veel klanten met plezier nog wat extra voedingsmiddelen. Niels en Bram verzamelen alleen al op de eerste dag meer dan 500 zakken pasta.

x

Heel correct

Collega-mariniers Rients en Tymon staan in de Markthal omringd door veel Spaanse en Britse toeristen. “Vooral die laatste groep geeft gul”, valt Rients op. “Ik heb wel het idee dat de toeristen meer geïnteresseerd zijn in onze aanwezigheid. Het uniform spreekt in Engeland misschien meer aan dan in Nederland.”
Een man uit Alkmaar denkt er het zijne van. “Dat die soldaten hier zijn, vind ik prima, doen ze tenminste wat”, reageert hij knorrig. Hij geeft niks. Aarja van Vught deelt de mening van de man niet. Ze staat met haar winkeltje naast de militairen en kan hun activiteiten goed volgen. “Ze doen het goed. Ze spreken de mensen heel correct aan en zijn actief”, zegt ze lovend terwijl ze de mariniers vergelijkt met studenten. “Die heb ik weleens dergelijke acties zien doen, maar dat kwam een stuk minder betrokken over.” 

x

De tweedaagse actie van de mariniers leverde uiteindelijk flink wat op. De inzameling was goed voor minstens 8500 producten, genoeg om bijna 500 pakketten royaal te vullen.

x