10

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

´Het werk gaat altijd door´

Commandant der Strijdkrachten bezoekt militairen tijdens feestdagen

Vergezelf door een cameramploeg van SBS6 bezocht Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vlak voor Nieuwjaar 3 Defensielocaties waar militairen, ook tijdens de feestdagen, werken aan vrede en vrijheid.

De generaal bezocht op Schiphol onder meer marechaussees die, samen met undercoveragenten, criminaliteit op de luchthaven bestrijden. Verder ging Middendorp naar de gevechts-en verkeersleiding van de luchtmacht in Nieuw-Milligen, waar militairen het Nederlandse deel van het NAVO-luchtruim bewaken met radarsystemen. “Het werk van Defensie gaat altijd door, dus gaan onze mensen altijd door”, aldus Middendorp, die zijn bezoekenreeks begon in het Defensie Operatiecentrum in Den Haag.

x

Karel Doorman

Vanuit dit kloppende hart van de organisatie is er altijd contact met de troepen, die voor een missie in het buitenland zijn. Zo ook woensdag. Dus had de hoogste militair telefonisch contact met militairen in Mali en aan boord van de Karel Doorman. Die is momenteel in het West-Afrikaanse Freetown in Sierra Leone om hulpgoederen af te leveren in de strijd tegen ebola. Het gaat om meer dan 780 pallets voeding en onder meer ambulances en terreinwagens.

Om veiligheidsredenen bleven de SBS-camera’s buiten bij het operatiecentrum, maar de verslaggever mocht wel naar binnen om met Middendorp een kijkje achter de schermen te nemen.

Het personeel op Schiphol en Nieuw Milligen toonde zich aangenaam verrast door het bezoek van Middendorp. “Dit hadden we niet verwacht, aandacht van de Commandant der Strijdkrachten voor personeel dat met de Kerst werkt", aldus een van de militairen.

x

2.400 keer ingezet

 De middag voor Kerst blikte de generaal ook terug op de inzet van de krijgsmacht in 2014. “Nog nooit hebben we zoveel nieuwe en veranderende missies gehad, zowel kleine als grote. Ook in Nederland is er vaker dan ooit een beroep op de krijgsmacht gedaan. Zo zijn militairen meer dan 2.400 keer ingezet voor nationale operaties ter ondersteuning van civiele autoriteiten.”

Volgens Middendorp werkt het militaire personeel daarom op de toppen van zijn kunnen. “Ondanks de zware bezuinigingsklappen die we hebben geïncasseerd, ondanks de reorganisaties die in 2014 vorm kregen, zijn we ons allemaal in blijven zetten. Ik ben dan ook trots op mijn mensen.”

Bekijk het SBS6-item van de Commandant der Strijdkrachten op de website van Hart van Nederland.