01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

Nieuwsberichten

KMS-vlag neergehaald in Weert

De Van Hornekazerne is dicht. Na dik 60 jaar is de Koninklijke Militaire School (KMS) uit Weert verdwenen en daarmee de bakermat voor generaties aan kaderleden. Die bakermat komt nu in Ermelo te liggen.

De sluiting van de Van Hornekazerne op 19 december ging gepaard met het nodige ceremonieel. Kolonel Ton Nijkamp, de huidige commandant KMS, nam het vaandel in ontvangst uit de handen van de burgemeester van Weert, Jos Heijmans. Dit alles onder toeziend oog van (oud)militairen, betrokken inwoners en een klein peloton leerlingen. In zijn afsluitende woord benadrukte Nijkamp de goede band met de stad. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de school zijn eigen plek kan krijgen in Ermelo.
Het militair personeel is inmiddels verhuisd naar de Jan van Schaffelaerkazerne in Ermelo. Het museum en monument van de Limburgse Jagers zijn verhuisd naar Oirschot.

x

Defensie draagt eerste deel marineterrein Amsterdam over

De eerste Defensie-onderdelen zijn 5 januari vanaf het historische deel naar andere plekken op het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) verhuisd. Daarmee is openbare toegankelijkheid van het bijzondere terrein in hartje Amsterdam, dat ruim 350 jaar van de Koninklijke Marine was, weer een stap dichterbij.

Op het historische gedeelte van het terrein (de oude Voorwerf) lag in de Gouden Eeuw de scheepswerf van de Admiraliteit van Amsterdam, de voorloper van de marine. Eeuwenlang lag het militaire terrein achter een dikke muur, maar vanaf 1 april gaat de poort officieel open. De komende maanden worden de toegang, openbare ruimte en beveiliging hiervoor aangepast. Zo is er bijvoorbeeld een hek geplaatst tussen de Voorwerf en het overige deel. Ook betrekken de eerste nieuwe huurders de gebouwen. Het marineterrein wordt ontwikkeld tot onder meer een ontmoetingsplek voor innovatieve bedrijven en wetenschappers. Defensie stoot de 14 hectare grote marinekazerne op het eiland Kattenburg af vanwege de bezuiniging van 1 miljard euro uit 2011.

x

Eerste commando-overdracht Midden-Oosten

Na 375 missies en meer dan 200 keer de wapens te hebben ingezet, is vorige week het eerste F-16-detachement uit het Midden-Oosten in Nederland terug. De jachtvliegers waren ingezet om ISIS te bestrijden.

De nieuwe commandant trad 7 januari aan, onder wiens bevel het nieuwe detachement de taken tegen ISIS uitvoert. Met 6 F-16's, 2 reservetoestellen en 250 militairen draagt de Koninklijke Luchtmacht bij aan de internationale strijd tegen ISIS in Irak. Dat gebeurt 24 uur per dag, 7 dagen per week. De opmars van ISIS en daaraan gelieerde organisaties, vormt een directe dreiging voor de regio en veroorzaakt instabiliteit aan de grenzen van Europa.

x

Bijstand voor gevangenis Curaçao afgerond

Na 20 dagen heeft Defensie de militaire bijstand bij de gevangenis van Curaçao afgerond. Meer dan 100 militairen bewaakten de instelling, omdat er mogelijk een uitbraak van gevangenen zou komen.

Er waren aanwijzingen dat ze wilden ontsnappen met hulp van buitenaf tijdens de kerstdagen en het begin van het nieuwe jaar. Toen de cellen van het Sentro di Detenshon Korekshon Korsou (SDKK) of Koraal Spechtgevangenis werden onderzocht, vond de gevangenisleiding mobiele telefoons, drugs en zelfgemaakte wapens. In 2 cellen was al een deel van de tralies doorgezaagd. Militairen in het Caribisch gebied, vooral van 43 Brigade Verkenningseskadron uit Havelte, hielpen bij het zoeken.
De militairen waren gedurende de inzet goed zichtbaar in en rondom de Koraal Specht-gevangenis. Door waarnemingsposten en road blocks was het terrein nagenoeg hermetisch afgesloten. De Raven, een onbemand vliegtuigje, hield alles vanuit de lucht in de gaten. De militairen ondersteunden het Ministerie van Justitie op Curaçao. De landmachters werkten samen met het Korps Politie Curaçao en het Vrijwilligers Korps Curaçao. De militairen werden aangestuurd door het operatiecentrum van de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied, dat 24/7 is bezet.

x

‘Traditionele’ aftrap nieuwjaar in missiegebied

10, 9, 8… ook in de missiegebieden eindigde oudjaar met een blik op de klok. De militairen sloten een bewogen militair jaar ‘traditioneel’ af. Of het nu voor de kust van Sierra Leone was of op de stoffige zandvlakte van Mali. De oliebollen gingen rond, vuurwerk de lucht in en er werd getoost op een gezond, veilig en vredig 2015.

x

Defensie Duikgroep bergt lichaam vermiste Noor

Marineduikers van de Defensie duikgroep (DDG) hebben vorige week in het water bij het Amsterdamse Max Euweplein het lichaam geborgen van de vermiste Tore Grodem. De 21-jarige Noor werd vermist sinds hij op 19 december een avond ging stappen.

Eerder die week werden op verzoek van de politie Defensieduikers ingezet. De politie had al met honden en een sonarboot gezocht. Defensie werd gevraagd duikers in te zetten aangezien hun sonarapparatuur naast verticaal ook horizontaal onder water kan zoeken. Op donderdagavond ontdekte een voorbijganger een lichaam in het water. Aangezien de marineduikers nog in de buurt waren, werd hen gevraagd het lichaam te bergen. Onderzoek van kleding, documenten en het signalement bevestigde dat het om de vermiste toerist ging. De politie heeft het droevige bericht aan de familie overgebracht.

x