Tekst luitenant ter zee 2 OC Alex Kranenburg

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan?

x

George Pastoor, luitenant-ter-zee der 1e klasse, stafofficier bij Sea Training Command van de Koninklijke Marine. “Sea Training Command is de trainingsautoriteit binnen de marine. Wij zien toe op de opleiding van de bemanning van de schepen. Dat doen we stapsgewijs, vanaf het moment dat een schip uit haar onderhoudsperiode komt tot aan het moment dat een schip oefengereed is verklaard.”

x

Het luchtverdediging- en commandofregat Zr.Ms. Tromp vaart voor de Zweedse kust tijdens de marineoefening Northern Archer. Aan deze internationale oefening doen verder nog het fregat Zr.Ms. Evertsen, het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland, de bevoorrader Zr.Ms. Amsterdam en onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis mee. Doel van de oefening is om de vaardigheden op het gebied van maritieme oorlogsvoering te verbeteren, in samenwerking met de marines van Zweden, Estland, Polen en Litouwen.

x

“Ik geef richtlijnen aan onze trainingsstaf over hoe de oefenweken moeten worden opgezet qua inhoud, vaargebieden, intensiteit en de samenstelling van de teams die de schepen opwerken. Daarnaast ga ik mee aan boord van deze schepen om te zorgen dat het trainingsprogramma dat wij gepland hebben, ook goed wordt uitgevoerd. Samen bewaken wij de norm waaraan schepen moeten voldoen. We trainen en coachen de bemanning om dit te halen. Wij zorgen dat het schip het vereiste niveau behaalt om door te gaan naar de volgende stap. Eigenlijk heb ik dus 4 petten op: coach, trainer, normbewaker en stafmedewerker.”  

x

“Als wij onze mensen niet goed opleiden, kunnen zij hun taken niet goed uitvoeren en komen mensen en missies in gevaar. Marineschepen worden wereldwijd ingezet voor de veiligheid op en vanuit zee en moeten tot in het hoogste geweldsspectrum gereed zijn om hun maritieme taak uit te voeren.

De uitdaging in mijn werk zit in het feit dat ik heel veel dingen tegelijk moet controleren. Soms ben ik met de planning van wel 5 marineschepen tegelijk bezig. Dan moet je onder tijdsdruk wijzigingen aan het trainingsprogramma kunnen doorvoeren zonder afbreuk te doen aan de norm die we hebben gesteld.

Ik vind dit een geweldige functie en beschouw het als een erebaan: ik kom overal aan boord en leer de gehele vloot goed kennen. Maar het mooiste vind ik dat je een verzameling mensen ziet groeien tot een echt team, een geoliede machine.”