08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

Puzzelstukjes passen

Tekst kapitein Roel van de Wiel
Foto Foto’s: sergeant Hille Hillinga, sergeant-majoor Arnoud Schoor (video)

De Nederlandse inlichtingenketen in Mali draait op volle toeren. Dat constateert kolonel Peter Loukes, de hoogste militair in de internationale informatieorganisatie in Mali, ASIFU. Het Nederlands aandeel aan de Minusma-missie verloopt zoals we hebben beloofd, stelt de ‘intell-kolonel’.

De commando’s in Gao bezoeken lokale kopstukken en spreken met burgers, vanaf de oevers van de Niger tot in woestijnoord Anefis, opstandelingenstad in het grimmige noorden. Analisten en veldwerkers van de ISR-compagnie (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) hebben hun contacten gelegd en hun ogen en oren ‘staan aan’ op straat in en rondom Gao. En de Apaches en onbemande ScanEagle doen hun verkenningsrondjes boven Noord-Mali.

x
Kolonel Peter Loukes, commandant ASIFU.

Het analyseteam van de ISR-compagnie maakt op basis van al die informatie inlichtingenproducten over de sector Gao. Kolonel Peter Loukes leidt het team van analisten dat in Bamako alle verzamelde gegevens verwerkt. De All Source Information Fusion Unit (ASIFU) vormt de trechtermond waar alle inlichtingen worden verwerkt tot bruikbaar advies aan de hogere militaire en civiele leiding van Minusma.

“De informatiestromen van ASIFU lopen goed”, stelt Loukes tevreden vast. “Precies zoals ze horen te lopen. Nederland voldoet in Mali prima aan haar taken. Dat neemt niet weg dat er nog groei- en verbetermogelijkheden zijn. We zijn niet zonder ambities.”

x

Zinvol

De ASIFU-rapporten vormen de basis waarmee de militaire commandant van Minusma, generaal-majoor Kazura, zijn operaties plant. Zo moet hij de veiligheid en stabiliteit kan herstellen in Mali, mede op basis van de Het West-Afrikaanse land is onderhevig aan een interne machtsstrijd en is een broednest voor terroristische groeperingen.

De Nederlands bijdrage aan die operaties is welkom en zinvol, constateert Loukes. De militairen leveren informatie in verschillende vormen en uit meerdere niveaus uit het land. Informatie over dreiging, politieke en sociale teneur, criminaliteit en misdaad, maar ook over gezondheid en voedseltekorten. “Alle informatie over zaken die de stabiliteit in het immense land kunnen verstoren, is welkom. Niet alle informatie komt automatisch naar ons toe, je moet het soms ook gaan halen. Het is ‘klassiek’ inlichtingenwerk.”

Het internationale analistenteam van Loukes, met daarin 2 Nederlanders en 7 nationaliteiten past de puzzelstukjes bij elkaar. Loukes: “Met onze inlichtingen kan Kazura ingrijpen waar en wanneer hij dat nodig acht.”

Intell-gedreven

Minusma is bedoeld als een intell-gedreven missie, vertelt Loukes. Het houdt in dat niet eerst een aantal operationele doelstellingen wordt bepaald en daarna informatie verzameld om die te ondersteunen, maar precies andersom. De inlichtingen bepalen de operationele doelstelling.
Een noviteit binnen VN-missies, zegt Loukes. “Intell aan de voorkant van de missie, dus. Nederland was daar een groot voorstander van en heeft daar vol op ingezet. De Nederlandse krijgsmacht heeft ook de middelen om dat waar te maken. We zijn een klein land met een kleine krijgsmacht, maar we zijn slim en zijn goed in het verzamelen van inlichtingen. Dat is hier onze taak. Voor de uitvoering van operaties hebben andere landen militaire troepen geleverd.”

De VN met zijn grote civiele tak is niet gewend aan de militaire werkwijze – en andersom, vertelt Loukes. “Maar de burgers en militairen – uit zeer veel verschillende landen afkomstig - beginnen elkaar wel steeds beter te begrijpen. Het vertrouwen in elkaars producten groeit. De samenwerking komt op stoom.”

x
De ScanEagle verzamelt met zijn camera’s informatie vanuit de lucht.

Eindeloos

Aan kolonel Loukes en zijn eenheid intussen de opdracht om de inlichtingenketen draaiend te houden en de missie van goede inlichtingen te blijven voorzien. Dat is een eindeloos proces. “Het land is bijzonder groot en etnisch zeer divers en biedt ons daardoor al een enorme uitdaging. Bovendien verandert het inlichtingenbeeld voortdurend. Wat vandaag de werkelijkheid is, kan volgende week alweer anders zijn.”