01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

Defensie in beeld

Trieste taak

Nederlandse militairen boden vorige week vrijdag in Mali assistentie na een aanslag op VN-collega’s. Daarbij kwamen 9 Nigerezen om. De Nederlanders beveiligden de omgeving van de aanslag en verzorgden de afvoer van de overleden militairen. Er waren geen gewonden.

Het konvooi van de VN-militairen reed eerder die dag in een hinderlaag van lokale strijders. Dat gebeurde op ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van het Nederlandse kamp in Gao. De Nederlanders leverden een medisch evacuatieteam en een beveiligingsteam. Onder escorte van 2 Apache-gevechtshelikopters vlogen zij in een Chinook-transporthelikopter naar de plek van de hinderlaag. Het was de eerste operationele inzet van de in totaal 3 Nederlandse Chinooks in Mali.

Zweten in de West

Curaçao zag de afgelopen twee weken groener dan normaal. 400 Nederlandse, Arubaanse en Franse militairen werken zich in het zweet voor de oefening Tres Kolos. Mariniers uit Aruba, de landmachtcompagnie in de West, de Curaçaose militie en militairen uit Martinique en Frans Guyana bonden de strijd met elkaar aan in verschillende militaire vaardigheden. 

Koninklijke bevordering

Haar bevordering tot matroos-1 zal Roxanne Dek nog lang bijblijven. Aan boord van het marineschip Zr.Ms. Tromp werden haar nieuwe rangonderscheidingstekens door niemand minder dan koning Willem-Alexander himself opgeschoven. De vorst bezocht  het  luchtverdedigings- en commandofregat tijdens de oefening Northern Archer, die momenteel in Noorse wateren plaatsvindt. Commandant van de Tromp, kapitein-luitenant-ter-zee Frank Lenssen assisteerde de koning bij zijn nobele taak.

70 jaar ruimen

Duizend bommen en granaten? Wat dacht je van honderdduizenden? Handgranaten en mortieren, zware vliegtuigbommen en geïmproviseerde explosieven: noem het en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ruimt het. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Afghanistan, op de Balkan en in Irak. Gisteren vierde de EOD haar 70-jarig bestaan.  Maar het werk ging natuurlijk gewoon door. Dagelijks staan 4 EOD-ploegen klaar om explosieve vondsten te identificeren en eventueel te ruimen.