07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

Trotser en zelfverzekerder

Tekst luitenant ter zee 2 OC Vanessa Strijbosch
Foto Louis Meulstee

Rotterdamse jongens op bivak met mariniers

x
"We hebben behoorlijk wat keren in de voorligsteun (opdrukken -red.) gelegen", vertelt Mohamed Elhamdi.

“Je moet er tegen kunnen. Je wordt er harder van.” Rachid Alabdalaoui (16) staat trots met zijn certificaat in zijn handen. Samen met nog 12 andere Rotterdamse jongens uit de wijken Delfshaven en Feijenoord doorstond hij vorige week een bivak met de mariniers. Een onderdeel van een project om Rotterdamse jongeren op het rechte pad te houden.

Het Korps Mariniers op de Van Ghentkazerne organiseerde het bivak voor de 4e keer. Een succesvol project in samenwerking met het Rotterdamse College Hillesluis. Manager van het college, Jos Litjens, is blij met de inzet van het Korps Mariniers. “Het is elke keer weer mooi om te zien hoe die jongens opleven na zo’n week. Sommigen komen hun wijk amper uit. De verleiding om af te glijden is voor hen groot. Daarom is dit zo belangrijk. Dit zijn jongens die nu goed bezig zijn. Ze gaan naar school of hebben werk. Maar ze moeten nog veel leren, bijvoorbeeld om zelf keuzes te maken en de consequenties daarvan in te zien. De mariniers hebben hen daar mee geholpen tijdens het bivak.” 

x
x
x
"Je wordt er harder van", zegt Rachid Alabdalaoui.

Oordopjes

Zuchtend en kreunend rennen de jongens één voor één over de survivalbaan. “Kom op, niet verslappen nu. Doorgaan!” schreeuwt sergeant der mariniers Duncan vanaf de kant. Als instructeur probeert hij de jongens te prikkelen om hun grenzen te verleggen. “Of dat gelukt is? Ik denk het wel”, concludeert hij. “Ze kwamen binnen met hun telefoontjes in de hand en oordopjes in. Het duurde wel even voordat ze mooi opgelijnd stonden. Nu staan ze daar toch anders. Trotser en zelfverzekerder.” 

x

Ontspoord

“Ik was een beetje ontspoord”, vertelt Mohamed Elhamdi (20). “Ik had geen goede levensstijl en ging vaak stappen. Ik wilde mezelf testen. Kijken of ik dit aan kon.” Rachid Alabdalaoui (16) is de één na jongste deelnemer van deze editie. “Vooral de lange marsen en het slepen met boomstammen vond ik zwaar.” De tiener is zo trots als een pauw: “Ik heb zin om mijn diploma thuis te laten zien.”

“Ik wilde mezelf testen. Kijken of ik dit aan kon”