Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten spreekt zijn trots uit

Voor de Nuclear Security Summit 2014 zet Nederland haar beste beentje voor. Ook Defensie trekt alles uit de kast. De beveiliging rond de internationale nucleaire top, de grootste ooit in Nederland gehouden, staat te boek als ‘nationale operatie onder civiel gezag’. 

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Wehren, verantwoordelijk voor de aansturing en het afstemmen van de operatie met alle betrokken partijen op veiligheidsgebied, licht toe.

“De NSS is de grootste nationale operatie van de afgelopen decennia. Zo’n 8.000 militairen worden ingezet voor een waardig, ongestoord en veilig verloop van de internationale top. Met 4.000 militairen van marine, landmacht en luchtmacht en nog eens 4.000 van de marechaussee, zijn alle defensieonderdelen betrokken bij de ondersteuning van de NSS. Zij zullen zich bezighouden met het bewaken en beveiligen op zee, in de lucht en op land. Verder bieden ze steun op het gebied van verbindingen, medische voorzieningen en logistiek. 

P-CDS
Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Wehren.

Onze inzet laat zien waar we goed in zijn. Het is onze core business. Deze operatie is Defensie als structurele veiligheidspartner voor de civiele autoriteiten in Nederland, op het lijf geschreven. Dagelijks wordt ongeveer een derde van de krijgsmacht ingezet in Nederland voor nationale operaties. Door de kennis en expertise, maar ook specifieke capaciteiten en middelen waarover het beschikt, is Defensie dus feitelijk onmisbaar. De NSS heeft als doel het voorkomen van nucleair terrorisme door het verminderen van nucleair materiaal in de wereld, het materiaal dat er is nog beter beveiligen en het versterken van de internationale samenwerking.

Dit sluit goed aan bij Nederlandse belangen. Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijk voor Nederland als handelsnatie. We mogen er trots op zijn dat Nederland deze top organiseert. Wij zijn er als Defensie trots op dat we hieraan op het gebied van beveiliging een belangrijke bijdrage leveren. We zijn klaar voor onze veiligheidstaak, op alle terreinen.”