14

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Valkenburg weer even militair terrein

Oud-marine vliegkamp herbergt helikopters voor beveiliging NSS

Op steenworp afstand van de theaterhangar ‘Soldaat van Oranje’ staan vanaf vandaag 19 defensie- en politiehelikopters. Oud marinevliegkamp Valkenburg is tijdens de nucleaire wereldtop de thuisbasis van 500 defensiemedewerkers. Samen bewaken en beveiligen zij het luchtruim rond Den Haag.

Om het voormalige vliegkamp geschikt te maken voor militair gebruik moesten er wel de nodige randvoorwaarden worden geschept. Het Operatiecentrum Luchtmacht maakte afspraken over het gebruik van het complex met verhuurder Dienst Vastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf. “Na het vaststellen van onze wederzijdse belangen zijn we al snel tot een overeenkomst gekomen”, legt luitenant-kolonel Huub Groothuis uit. Hij is detachementscommandant van het Defensie Helikopter Commando. “We mogen een afgesloten gedeelte van het terrein gebruiken voor onze militaire operaties. Civiele huurders kunnen daar waar mogelijk hun normale werkplek betreden.” De bewaking en beveiliging van het complex wordt verzorgd door zowel militaire als civiele bewakers. 

x
Luitenant-kolonel Huub Groothuis.

Platforms inzetbaar
Valkenburg is sinds 2007 niet meer als defensieterrein gebruikt. Ondanks dat vormen de 2 start- en landingsbanen prima platforms voor de helikopters van Defensie Helikopter Commando (DHC) en de landelijke politie. Omdat communicatie vanuit de oude verkeerstoren niet meer mogelijk is, zet Groothuis een verplaatsbare variant in. De mobiele luchtverkeerstoren is essentieel voor contact met heli-vliegers die snel op weg moeten kunnen. 6 volledig bewapende Apache gevechtshelikopters staan namelijk klaar voor inzet als Quick Reaction Alert. Zij verdedigen zo het luchtruim in de directe omgeving van Den Haag. Met 4 Cougars ondersteunt het DHC transporttaken van de politie. Voor medisch vervoer staan 2 Chinook transporthelikopters gereed. Ook ondersteunende elementen als een brandstofinstallatie, munitieopslag een meteorologisch systeem vinden hun plaats op Valkenburg.

Luchtdoelraketten
Verdere luchtruimbewaking en beveiliging is in handen van de 155 militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Zij staan voor het eerst sinds 1940 paraat met hun raketsystemen op Nederlands grondgebied. Meer informatie over de NASAMS vind je in de foto hieronder.

NASAMS luchtverdedigingssysteem

Het NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) maakt gebruik van de AMRAAM raket (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile). Het systeem is voornamelijk bedoeld tegen aanvallen van vliegtuigen, helikopters en kruisraketten.

Doel bestrijden

Een afgevuurde AMRAAM-raket krijgt via een antenne aan de afvuurinstallatie de actuele informatie over het te bestrijden doel. Er wordt immers geschoten op doelen die zich buiten het zicht bevinden. Op enig moment zal de raket het doel met de aanwezige zoeker zelf actief gaan volgen, waardoor de updates vanuit de ‘launcher’ niet meer nodig zijn. De raket explodeert in de buurt van het doel of raakt het doel. Als resultaat wordt het doel daarmee uitgeschakeld of volledig vernietigd.

Belangrijkste kenmerken

Kan meerdere raketten snel achter elkaar afvuren. Goede afweermogelijkheid tegen elektronische storing. Kan snel worden opgebouwd

specificaties amraam