Coördinator Defensie-inzet vol vertrouwen
Commodore Theo ten Haaf is als plaatsvervangend directeur operaties verantwoordelijk voor de uitvoering van de Defensie-inzet op de Nuclear Security Summit (NSS). Een projectteam met vertegenwoordigers van alle Defensieonderdelen helpt hem daarbij.
“Kortgezegd zorg ik ervoor dat onze mensen hun werk goed kunnen doen tijdens de NSS. Ik geef ze de kaders waarbinnen ze hun werk moeten uitvoeren en voorzie ze van middelen. Uiteraard doe ik dit niet alleen. Ik heb daarvoor veel overleg met de commandanten militaire middelen van de krijgsmachtdelen en vertegenwoordigers van de andere defensieonderdelen. Samen vormen we een projectteam.
We overleggen regelmatig met het civiel gezag, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Veiligheid & Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding & Veiligheid die daaronder valt, de politie en de gemeente Den Haag. Het projectteam bepaalt hoe we aan het verzoek van het civiel gezag kunnen voldoen. We blijven daarin tot het laatste uur flexibel. Als er wijzigingen of aanvullende verzoeken komen vlak voor of tijdens de operatie zelf, springen we daarop in. Het is onze taak om maatwerk te leveren op elk gewenst tijdstip.
Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat lukt. In het voortraject, maar ook tijdens de opbouwdagen bezocht ik met regelmaat de eenheden die een rol hebben tijdens de conferentie. Steeds zag ik mensen die met bezieling hun vak uitoefenen. Iedereen zet zich maximaal in, dat is mooi om te zien. Voor heel Defensie is de NSS een megaoperatie. Op het moment is iedereen bezig met de opbouw.
Voormalig vliegbasis Valkenberg wordt tijdelijk omgebouwd tot militair terrein, een grote klus. De helikopters vliegen vrijdag in. De dag ervoor zijn de drie schepen uit Den Helder vertrokken om hun plaats voor de kust in te nemen. Ook de luchtdoelraketten staan op diverse plekken paraat. Intussen richten de marechaussee en de landmacht delen van Schiphol in voor de ontvangst van de delegaties. De landmacht treft momenteel voorbereiding voor het bewaken en beveiligen van de route die van daaruit naar Den Haag volgt. Verder legt 101 Communicatie en Informatiesystemen (CIS) bataljon van de landmacht onder leiding van het Joint IV Commando diverse beveiligde netwerken aan voor alle spelers voor en achter de schermen van de NSS.
Gedurende deze voorbereidingen en het evenement zelf zorgt ons Commando Dienstencentra voor slaapplaatsen, eten en drinken voor de 8.000 militairen. Het is de grootste nationale operatie ooit en we zijn er klaar voor. Laat de NSS maar komen.”