13

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Helikoptervloot paraat voor nucleaire top

5 bewapende Apaches, 2 zware Chinooks voor medische evacuaties, 4 Cougars voor gewoon transport en 3 politiehelikopters zijn vrijdagmorgen aangekomen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg (MVKV). De helikoptervloot wordt ingezet voor de Nuclear Security Summit (NSS) 2014.

Dakota
Het decor van de musical Soldaat van Oranje staat nog op Valkenburg.

Het mag duidelijk zijn: Defensie zet zwaar in op luchtverdediging. “We hebben een gelaagde verdediging”, legt kolonel Theo Kustner, commandant militaire middelen, uit. “Zo zijn we op alle dreigingen voorbereid.” Voor het MVK werd om verschillende redenen gekozen. Kustner: “Het ligt vlakbij Den Haag. Bovendien is veel van de oude infrastructuur nog aanwezig waardoor we zonder al teveel moeite hier onze intrek konden nemen.”  

Met de civiele gebruikers van het terrein zijn dan ook goede afspraken gemaakt. Woensdagavond, terwijl de voorstelling van ‘Soldaat van Oranje’ in de theaterhangar nog aan de gang was, begon de ‘opbouw’ van het militaire kamp al. Detachementcommandant luitenant-kolonel Huub Groothuis: “We hebben de volledige medewerking van de gemeente Katwijk en de terreingebruikers.”
Ook persoonlijk vindt Groothuis het leuk weer eens op MVKV te zijn. “Vroeger heb ik als vlieger wel eens VIP's hier opgehaald. Door de overgebleven infrastructuur hangt er nog veel van de oude sfeer.”

Sensoren

Belangrijke ‘wapens’ van de Apache zijn de sensoren. Bovenop de neus zit de Pilot Night Vision Sensor, kortweg ‘pinvis’ genoemd. Deze geeft de vliegers zicht in de nacht. Voorop de neus van de helikopter zit de Modernized Target Acquisition Designation Sight, een electro-optisch vuurleidingssysteem met daarin: * Infraroodcamera voor dag en nacht * videocamera voor dag * laser-doelaanwijzer en ontvanger Beide systemen samen heten ook wel Arrowhead.

Kanon

Onder de neus hangt het 30 millimeter kanon, gekoppeld aan de helm van de vliegers. Daarmee kunnen ze vuursteun uitbrengen waarnaar ze kijken. Vlak voor het kanon steekt een cable cutter naar beneden. Ook op andere plaatsen zoals op het landingsgestel en bovenop de cockpit zitten deze ‘messen’. Mocht het voorkomen dat vliegers tijdens een vlucht (hoogspannings-)kabels niet zien, dan snijden de cable cutters de draden door.

Bewapening

Iedere vleugel heeft 2 wapenophangpunten aan de onderzijde. Meest gebruikelijk is een combinatie van 8 Hellfires tegen grote(re) doelen zoals tanks, en 2 houders voor ieder 19 ongeleide raketten tegen kleinere doelen of juist een groter oppervlak. Aan de ophangpunten aan de zijkant dragen Nederlandse Apaches meestal het AMASE-zelfbeschermingssysteem.

Motoren en bereik

• Motoren: 2 General Electric T700-GE-70IC, links en rechts identiek • Vermogen: continu 1.685 pk per motor; maximaal 1.765 pk (bij vliegen op 1 motor) • Kruissnelheid: 222 kilometer per uur, maximaal 366 kilometer per uur • Vliegbereik: afhankelijk van de missie 460-485 kilometer of 2,5 uur. Per extra brandstoftank (maximaal 4 onder de vleugel, maar dan geen bewapening) ruim 300 kilometer meer.

Bemanning

Twee personen: achterin de vlieger, voorin de pilot-in-command (gezagvoerder) die tevens de wapens bediend. Posities zijn uitwisselbaar, dus beide personen kunnen elkaars taak uitvoeren.

Zelfbescherming

• Aircraft Survivability Equipment (ASE): detectoren op diverse plaatsten op de romp tegen laser- en radaraanstraling • Infrarood jammer: ‘spiegelbol’ boven op romp – stoort het hittepatroon van de helikopter • Laser warning receiver: geeft waarschuwing bij aanstraling door een laser • Chaff dispenser, aan linkerzijde van de staartboom: schiet metaalstrookjes af die het radarbeeld verstoren • AMASE: detecteert hittezoekende raketten en reageert met het afschieten van flares die raketten misleiden

Service-lijnvoertuig

Eén van de speciale voertuigen is deze vierwielaangedreven vrachtwagen. Het beschikt over een: • Vrachtruim voor gereedschap • Stikstofsysteem voor schokbrekers en hydraulische systemen • 24 en 220 volt aansluitingen en een lichtmast • Waskar voor de motoren met 200 liter water en 200 liter zeepoplossing