‘Civiele autoriteiten kunnen op ons rekenen’

Als structurele veiligheidspartner draagt de landmacht er aan bij dat de Nucleair Security Summit 2014 een succes wordt. “Dat doen we met mensen, middelen en vooral onze expertise”, zegt kolonel Maurice Bastin, Commandant Militaire Middelen Land. “We trekken alles uit de kast.”

Kolonel Bastin vervult een sleutelrol in de aanloop en uitvoering van de nucleaire top. “Daar waar de civiele autoriteiten onze steun vragen, kunnen ze binnen de bestaande kaders op ons rekenen. Met specifieke middelen, ervaren mensen en het maken van gedegen plannen. Want daar zijn we als militair nu eenmaal sterk in.”

Gevarieerde inzet

De landmacht levert voor, tijdens en na de top circa 3.300 mannen en vrouwen, actief dienend en reservist, verdeeld over allerlei inzetgebieden. Bastin noemt er een paar die in het oog springen. “43 Gemechaniseerde Brigade is ruim vertegenwoordigd in de planning, we bewaken de Polderbaan op Schiphol en de rijroute Schiphol-Den Haag, we richten zelfs een mobiel bagageafhandelingscentrum in op Schiphol.

Samen met de luchtmacht beveiligen we het luchtruim rond Den Haag, met onze grondgebonden luchtverdediging. We leveren maximaal verbindingen op alle locaties, zowel secure als gewone telefoonlijnen. De genie bouwt extra wegaansluitingen en is met duikers actief in en rond het water. Zoekploegen steunen de lokale autoriteiten bij sweeps naar explosieven, geneeskundige teams staan klaar om daar waar nodig bij te springen.

Daarnaast natuurlijk veel inzet op logistiek en facilitair gebied: verzorgen van eten/drinken/slapen voor onze mensen, we stellen kazernes ter beschikking, regelen vervoer, onderhoud en transport van onze speciale voertuigen zoals de Fennek. Kortom: Samen met de andere krijgsmachtdelen biedt de landmacht de civiele autoriteiten maximale ondersteuning.”

Wederzijds respect

Bastin ziet de NSS als een uitgelezen mogelijkheid de civiel-militaire samenwerking nog verder uit te diepen. “Een mega-operatie als deze zorgt voor meer wederzijds begrip en respect. Je leert nog beter van elkaar wat er wel en niet kan, waar de oplossingen gevonden moeten worden. Het wordt ongetwijfeld een uiterst leerzame ervaring.”