‘We zijn gereed om snel ingezet te worden’

3 schepen en teams van de Maritieme Special Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers zet het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) in tijdens de Nuclear Security Summit 2014. De marine levert daarmee zowel op zee als op land een belangrijke bijdrage aan de bescherming van de 58 wereldleiders en duizenden delegatieleden die ons land eind maart bezoeken.

“We zijn in alle fasen van het geweldsspectrum aanwezig”, begint hoofd maritiem hoofdkwartier kapitein-ter-zee Rob Kramer zijn uitleg. Hij is commandant militaire middelen maritiem en coördineert alle inzet van de marineschepen. “We werken tijdens deze nationale operatie heel nauw samen met civiele autoriteiten zoals de politie en de kustwacht en binnen Defensie met het Commando Luchtstrijdkrachten en de Marechaussee.”

Luchtverdediging 

Tijdens de nucleaire top liggen er 3 schepen voor de kuststrook van Hoek van Holland tot IJmuiden. Eén van die drie is het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën. Met geavanceerde radarsystemen brengt de bemanning continu het luchtverkeersbeeld boven de Noordzee maar ook tot ver daar buiten in beeld.

Marine man
Kapitein-ter-zee Rob Kramer.

“We zijn daarmee een prima aanvulling op het radarstation van Air Operations Control Station Nieuw-Milligen (AOCS NM) van de Koninklijke Luchtmacht”, vertelt Kramer. “Bovendien kunnen we vanaf het schip rakketten lanceren om eventuele dreiging uit de lucht te stoppen. Samen met AOCS NM, de AWACS-vliegtuigen en F-16’s zijn we één team voor wat betreft de luchtruimbewaking en -verdediging.” De eenheden hebben al ruime ervaring met deze multidisciplinaire samenwerking die ze overal ter wereld uitvoeren.

Kustbewaking

De andere 2 schepen detecteren en identificeren samen met kustwacht- en politievaartuigen alles dat zich op zee tussen het strand en de territoriale grens (zo’n 20 kilometer uit de kust) bevindt. Op deze patrouilleschepen, de Zr. Ms. Friesland en Holland, zijn speciale teams aanwezig. Eén daarvan is een multidisciplinair team bestaande uit politie, marechaussee, douane en de kustwacht. Ook aan boord is een team van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Dit soort samenwerking tussen marineschepen en DSI-teams wordt regelmatig beoefend in het kader van terreurbestrijding op zee.

Aan wal

Behalve op de schepen staat het Korps Mariniers ook hun mannetje aan wal. Met MARSOF-teams beschermen zij van zeer nabij de aanwezige wereldtop in Den Haag en omstreken. Dit doen ze op reguliere basis samen met de politie onder de vlag van de DSI van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. “Een uiterst complexe en verantwoordelijke taak”, benadrukt de kolonel. “De teams trainen al sinds januari op de betreffende locaties om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.”

Met ongeveer 300 man op zee en zo’n 100 aan wal denkt de commandant militaire middelen maritiem goed uitgerust te zijn tegen mogelijk onheil tijdens de NSS. Kramer: “Ik verwacht een rustig verloop gezien de goede voorbereiding en de uitgebreide beveiligings- en verdedigingsmaatregelen. Dit zal een behoorlijk afschrikwekkende werking hebben. Maar mocht er toch iets gebeuren, dan zijn we er gereed om snel ingezet te worden, ook in het hoogste geweldspectrum.”