15

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Beveiligde digitale snelweg voor NSS

Ook op cybergebied staat Defensie haar mannetje

inzet Dirksen
Luitenant-kolonel Wijnand Dirksen.

Tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) wordt op beveiligingsgebied weinig aan het toeval over gelaten. Defensie is tijdens de internationale conferentie niet alleen een belangrijke partner in de fysieke beveiliging van de 58 wereldleiders en hun delegaties, maar ook op cybergebied staat Defensie haar mannetje.

“We kunnen het ons niet veroorloven dat het internet-, telefoon- en portofoonnetwerk te maken krijgt met storingen of hackers”, begint luitenant-kolonel Wijnand Dirksen zijn uitleg. Hij is vanuit het Joint IV Commando (JIVC) projectleider van de NSS. “Daarom leggen we een speciaal back-up systeem aan waar de politie en marechaussee op kunnen terugvallen als er problemen zijn met hun reguliere C2000-netwerk.” Hiervoor komt op alle 10 commandoposten een mobiel satellietsysteem te staan. Per locatie beheren twee landmachtmilitairen van het 101 Communicatie en Informatiesystemen (CIS) bataljon het netwerk. Mochten er complexe problemen optreden, dan schakelen ze het JIVC-operatiecentrum op de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe in dat dag en nacht paraat staat.

‘Storingen of hackers kunnen we ons niet veroorloven’

Geheime informatie

Ook legt het JIVC een speciaal gerubriceerd netwerk aan op de 10 Defensielocaties die een rol hebben tijdens de NSS. Hier vallen ook de drie schepen onder. Via het netwerk kunnen de spelers op een veilige manier geheime informatie met elkaar uitwisselen via telefoon, e-mail  en documentenmappen op de computer. De aanleg van dit netwerk is vooral op voormalig vliegbasis Valkenburg geen gemakkelijke klus. Dirksen: “Het hele terrein moet op alle fronten weer ingericht worden als militair terrein. De luchtmacht zet er bijvoorbeeld een mobiele luchtverkeersleidingstoren neer, waarop wij alle netwerken en radioverbindingen installeren. Vanwege het bewerkelijke karakter is er tijdens de NSS dan ook een grotere groep CIS-militairen en zelfs een aantal JIVC-mensen aanwezig om alles in goede banen te leiden.”

‘We laten niets aan het toeval over’

installatie communicatie
Communicatiespecialisten van de landmacht testen hun materieel.

In enkele seconden

Niet alleen achter, maar ook voor de schermen op het World Forum regelt Defensie betrouwbare internetverbindingen. Zo krijgen de duizenden delegatieleden en journalisten beide een apart netwerk.  101 CIS-bataljon van de landmacht legt de twee netwerken op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan. “De delegatieleden kunnen zo op een veilige manier betrouwbare informatie, zoals verslagen van de bijeenkomst, met elkaar delen en aan elkaar uitwisselen”, weet de overste. “En de pers heeft een snelle, beveiligde internetverbinding. Geen enkele journalist zit te wachten op een overbelast netwerk waarop het doorsturen van tekst en foto’s minutenlang duurt. Ze moeten hun materiaal in enkele seconden naar de redactie kunnen versturen.”

Ook al zijn de netwerken beveiligd, toch houdt de cyberbewaking van Defensie (het zogenoemde Defensie Computer Emergency Response Team van JIVC), tijdens de NSS 24/7 een oogje in het zeil. Dirksen: “We laten niets aan het toeval over en zijn goed voorbereid op deze megaoperatie.”

Het mobiele satellietsysteem is inmiddels operationeel op vliegveld Valkenburg (zie foto).

Warning electro magnetic field