Tekst Evert Brouwer
Foto Paul Tolenaar

Hoofd Afdeling Doorstroom zelf als voorbeeld

Een toefje nachtvorst ligt in de ochtend nog over het terrein van Marinekazerne Erfprins in Den Helder. De kou is in de School voor Maritieme Vorming, Bedrijfsvoering en Onderwijskunde (SMVBO) al snel vergeten en dat is in meerdere opzichten zo.

“Het voelt hier voor mij altijd als een warm nest”, zegt het hoofd Afdeling Doorstroom, luitenant ter zee 1 Marlies Bouwmeester. Zij is een jaar geleden zelf doorgestroomd na ‘slechts’ 4 jaar als ‘2OC’. “Als je goede mensen wilt behouden, moet je ze binden, al mist er ergens een vinkje”, oordeelt haar voorganger, luitenant ter zee 1 (SD) Janet Sijtsma.

LTZ 1 Marlies Bouwmeester in uniform.
LTZ 1 Marlies Bouwmeester.

Tekort aan trainers

Bouwmeester zelf is misschien nog wel het meest verrast dat zij uiteindelijk op die plek belandde. In 2018 besloot zij het varen achter zich te laten. “Mijn partner is Amerikaan en heeft dus alles opgegeven om hier te komen wonen. Vandaar dat ik voor een walplaatsing heb gekozen en solliciteerde als trainer bij de SMVBO.”

In die tijd waaide er nog een andere wind. Bouwmeester: “Bij mijn sollicitatiegesprek werd gemeld dat als ik dacht snel moeder te worden, ik op de verkeerde afdeling zat. Er was en is een tekort aan trainers en in deeltijd werken behoorde toen niet tot de cultuur hier.”

‘Als je anders wilt werken, maken we dat mogelijk’

Binden en behouden

Dat veranderde toen Sijtsma aantrad als hoofd en bovendien de Corona-pandemie uitbrak. “Dat maakte het voor een opleidingsinstituut een lastige periode”, bekent zij. Ondertussen wist ze veel heilige huisjes omver te gooien. “Denk aan flexibel werken en thuiswerken. Om dat tekort aan personeel te lijf te gaan, moet je zoeken naar wegen om mensen te binden en behouden. “Mijn motto is: als je anders wilt werken, maken we dat mogelijk.”

Wat dat betreft is Bouwmeester zelf een lopend voorbeeld. “Ik heb snel achter elkaar 2 kinderen gekregen, dus mijn prioriteiten verschoven wel even. Ik kreeg de kans om in deeltijd te werken, samen met een collega. We waren de eerste 2 trainers met jonge kinderen.” Voor Janet als leidinggevende was dat geen probleem: “Het was tijd voor deze verandering. Door vertrouwen te geven, krijg je dat terug.”

Links LTZ 1 Marlies Bouwmeester en rechts LTZ 1 (SD) Janet Sijtsma, in uniform in gesprek met elkaar.
“We zijn verschillend, maar kunnen heel goed samenwerken”, vinden LTZ 1 Marlies Bouwmeester en LTZ 1 Janet Sijtsma.

'Een jong gezin en ambitie gaan best samen'

Gezin én ambitie

Bouwmeester begon in 2018 als medior, na het doorlopen van het Trainers in Opleidingstraject, en schoof in 2019 door naar senior, in de rang van ‘2OC’. Ze had het zo naar haar zin, dat ze haar plaatsing in 2021 met 4 jaar verlengde. “Ik vond het werk als trainer écht heel leuk, maar toch merkte ik dat mijn ambities wat verder gingen. Dat heeft me zelf ook verrast. Ik moest bekennen dat een jong gezin én ambitie best samen kunnen gaan.” Omdat ze uitdaging miste, begon Bouwmeester in 2023 aan een master Management, Cultuur en Verandering.

LTZ 1 Janet Sijtsma in uniform.
LTZ 1 Janet Sijtsma.

Kans gewaagd

Die uitdaging kreeg nog meer vorm toen hoofd Afdeling Doorstroom Sijtsma overstapte naar de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID), het expertisecentrum op het gebied van integriteit. Bouwmeester waagde een kans. “Ik liep pas 4 jaar als ‘2OC’. Normaal gesproken ben je na 6 jaar pas aan de beurt voor een bevordering en dan heb je ook een functie binnen de Operationele Dienst gehad. Toch heb ik de functie in de belangstellingsregistratie aangevinkt, omdat die baan mij precies paste. Ik had Janet al een aantal keer vervangen en zij bood mij daarin alle ruimte. Ik wist dus hoe het werkte en waar ik naartoe wilde. Daarbij moet ik meteen zeggen dat Loopbaanbegeleiding heel actief heeft meegedacht.”

Luitenant ter zee 1 Janet Sijtsma (links) en luitenant ter zee 1 (SD) Marlies Bouwmeester poseren met de zee op de achtergrond.
LTZ 1 Janet Sijtsma (links): “Je moet soms durven kijken naar het belang voor de organisatie in plaats van de vinkjes.”

‘We hebben talentmanagement hoog in het vaandel’

Maatwerk bieden

Sijtsma: “Ik heb bij de commandant van de SMVBO aangegeven dat we iemand als Marlies moesten zien te behouden, voor de school én voor de marine. De HR-vernieuwing is op dit moment druk bezig met Strategisch Talent Management en dan is dit dus wel een mooi voorbeeld. Je moet soms durven kijken naar het belang voor de organisatie, in plaats van naar de vinkjes die volgens de regeltjes nodig zijn. Ik ben ervoor om collega’s maatwerk te bieden waar dat kan en waar dat nodig is. We hebben talentmanagement hoog in het vaandel. We zoeken medewerkers met vaardigheden op bepaalde functies, dus waarom zou je het niet doen? Waarom is iemand niet geschikt omdat er volgens de regeltjes een vinkje mist?”