Tekst Coen Heil
Foto Hans Roggen en John van Helvert; Beeldimpressie Rijksvastgoedbedrijf

Gelijke monniken, gelijke kappen bij nieuwe legering

Huisvesting bij Defensie ondergaat de komende jaren een metamorfose. Zo wordt het gebied Buitenveld in Den Helder omgetoverd tot een modern, comfortabel en duurzaam legeringscomplex. Rondom het bestaande gebouw Waddenzee rijzen straks panden met moderne en comfortabele eenpersoonskamers. De herontwikkeling van Buitenveld moet verder leiden tot een groei van de marinebasis en dienen als een stimulans voor maritieme stadsontwikkeling en economische havenontwikkeling.

Volgens het plan moeten straks 1.200 kamers beschikbaar zijn op Buitenveld – met een mogelijkheid tot uitbreiding. “En in tegenstelling tot nu krijgt iedereen straks dezelfde kamer, ongeacht rang of stand”, licht programmamanager Transformatie Vastgoed Defensie kolonel der mariniers Simon Peters toe. Momenteel heeft een officier recht op een eenpersoonskamer, een onderofficier op een tweepersoonskamer en komen manschappen op een meerpersoonskamer terecht.

Route naar Buitenveld

Kolonel Peters – werkzaam bij Defensie Vastgoed Management (DVM) van het Defensie Ondersteuningc Commando – is tijdelijk uitgeleend vanuit de Directie Vastgoed Den Haag. Hij werkt samen met kapitein ter zee Paul Meijer, programmamanager Transformatie Vastgoed CZSK, en het Regioteam Den Helder. Dit team bestaat uit vertegenwoordigers van de vastgoedketen, zoals Marinebasis Den Helder en het Rijksvastgoedbedrijf.

Het duo moet er onder meer voor zorgen dat alle plannen en deelopdrachten zijn uitgewerkt tot een programmavoorstel en uitvoeringsplan. “Hierna volgen enkele overleggen in Den Haag”, vertelt Peters. “Als daar een akkoord uit voortvloeit, ontvang ik het bijhorende budget en kunnen we het Rijksvastgoedbedrijf opdracht geven het project te gaan uitvoeren.”

Visual uit de lucht van gebouw op braakliggend terrein omringd door water.
Waddenzee is momenteel het enige overgebleven gebouw op locatie Buitenveld.
Visual vanuit de lucht van gebouwencomplex omringd door water, bomen en boten.
Als alles volgens plan verloopt, start omstreeks 2028 de bouw van legering op Buitenveld. Waddenzee blijft staan en wordt gerenoveerd.

Bezuinigingen vastgoed

Door de vele bezuinigingen bij Defensie raakte vastgoed voorheen steeds verder in de vergetelheid. “Ik zit inmiddels ruim 27 jaar bij Defensie en heb alleen maar bezuinigingen meegemaakt”, beaamt Peters. “Ook bij vastgoed, met name omdat het niet sexy is”, vervolgt de kolonel. Hiermee doelt hij dat de focus in eerste instantie lag bij het inzetbaar houden van schepen, vliegtuigen en wapensystemen. “Terwijl dat hoognodige likje verf, nieuw dubbelglas en de CV-ketel van de legering op de lange baan werden geschoven.”

Kolonel der mariniers Simon Peters in gevechtspak op een brug voor een gebouw.
KOLMARNS Simon Peters: “We zijn voor 95 procent zeker dat we de vergunning krijgen.” (Foto: Hans Roggen)

Prettige leefomgeving

De beoogde verhuizing naar Buitenveld biedt het personeel een nieuwe, prettige leefomgeving. In tegenstelling tot de huidige slaapplek op de operationele marinebasis. Ook de verbondenheid met de stad krijgt een opleving. “Je loopt straks letterlijk de achterdeur uit van de kazerne, steekt een brug over en staat ineens in het bruisende stadshart van Den Helder”, klinkt kolonel Peters enthousiast.

Visual van gebouwencomplex met een park en militairen op straat.
Op de Hoofdstraat richting de haven. Deze visual toont verder het duurzame karakter van Buitenveld.

Behalve bovengenoemde voordelen moet de toekomstige behuizing gaan gelden als een soort teaser voor het personeel. “Dat mensen ook echt zeggen: ik wil naar Den Helder en bij de marine”, vervolgt Peters. “Het salaris is recent rechtgetrokken, maar daarnaast moet je zorgen voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zoals een prima legering en bedrijfsrestaurant, betere bereikbaarheid per openbaar vervoer en goede sportfaciliteiten.”

Kapitein ter zee Paul Meijer achter ene tafel voor bouwschetsen.
KTZ Paul Meijer: “Door te verhuizen creëren we noodzakelijke ruimte.” (Foto: John van Helvert)

Alles komt bijeen met verhuizing

Volgens projectleider Vastgoed van CZSK kapitein ter zee Paul Meijer komen 3 doelen bijeen met de verhuizing naar Buitenveld. “Door te verhuizen creëren we noodzakelijke ruimte op de marinebasis”, steekt de officier van wal. “Daarnaast dragen we bij aan de maritieme stadsontwikkeling, door de interactie tussen stad en Defensie beter vorm te geven. Ten slotte wordt Buitenveld opgedeeld in veiligheidschillen. Dit maakt sommige delen toegankelijk voor burgers. Zo kunnen particuliere ondernemingen, zoals een sportschool of kinderdagverblijf, zich daar eveneens vestigen en draagt de marine bij aan de economische havenontwikkeling.”

Haventerrein blijft groeien

Behalve een legeringslocatie, biedt Buitenveld straks ook beperkte kantoorcapaciteit en andere bijpassende functies, zoals meer toegankelijke vergadercapaciteit. Door het uitplaatsen van geschikte functies ontstaat meer ontwikkelruimte op het haventerrein zelf. De vervanging en verwachte groei van de vloot, door de komst van nieuwe en deels grotere schepen, maakt dat de ruimtevraag de komende jaren toeneemt. “We hebben dus meer kade nodig om schepen af te kunnen meren en om de marinebasis toekomstbestendig te maken, waarbij we ons sterk focussen op militaire paraatheid.”

Visual vanuit de lucht van Buitenveld, omringd door veel groen en water.
Na de realisatieperiode hopen de hoofdofficieren het project Buitenveld af te sluiten met het doorknippen van een lint.

Plannen vergevorderd

De plannen voor Buitenveld bevinden zich in een redelijk ver gevorderd stadium. Het stedenbouwkundige kader van de gemeente, waar de inrichting van terrein en gebouwen aan moet voldoen, is nagenoeg gereed. Dit is van belang voor de vergunningverlening. “We zijn voor 95 procent zeker dat we die krijgen”, klinkt Peters opgetogen.

Visual van gebouwencomplex met een park en militairen op straat.
Vanaf Waddenzee via een binnenhof richting de Hoofdstraat; alles ligt straks dicht bij elkaar en bij de stad.

Waddenzee als eerste

Gebouw Waddenzee moet behouden blijven vanwege het historische aanzicht van de stad. “We gaan Waddenzee als eerste opknappen, omdat we ons daar met het programmabureau willen nestelen”, roepen beide programmamanagers in koor. Hierna staan de eerste gebouwen aan de kadekant van Buitenveld op de planning. Ook weer vanwege het aanzicht.

Mits alles volgens plan verloopt, start omstreeks 2028 de bouw van de eerste legeringsgebouwen op Buitenveld. De voorbereidingsfase startte in 2023 en loopt nog tot en met 2027. De aansluitende realisatieperiode duurt tot en met 2030. Dan hoopt het tweetal het project af te sluiten met het doormidden knippen van een lint.