x

14 I 06

Kiel gelegd van eerste Nederlandse MCMV

Met het lassen van een munt is op 14 juni ceremonieel gestart met de bouw van het eerste nieuwe Nederlandse Mine Counter Measures Vessel (MCMV). Na de kiellegging in het Franse Lanester krijgt de toekomstige Zr.Ms. Vlissingen de komende periode verder vorm. Als eerste wordt de romp van het schip in verschillende delen gebouwd. Deze stukken worden daarna aan elkaar gemaakt tot een geheel. Vervolgens worden de nieuwe systemen geïnstalleerd.

De bedoeling is dat de Vlissingen in 2025 gaat varen. Het schip is 1 van de 12 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen die de marine samen met België heeft aangeschaft. Beide landen krijgen er 6. De huidige mijnenjagers naderen het eind van de levensduur en zijn daarom toe aan vervanging. Met de bouw van het eerste nieuwe Belgische exemplaar is eind vorig jaar al begonnen.

De huidige generatie mijnenjagers wordt nog wekelijks ingezet voor ruimingen, maar de opvolgers kunnen deze klus veiliger klaren. Zij worden voorzien van onbemande en autonome varende en vliegende drones. Deze zijn op, boven en onder het water in te zetten. Op die manier hoeven de schepen en hun bemanning niet meer een gebied in te varen waar mogelijk zeemijnen en andere explosieven liggen.

x

08 | 06

Onderwaterspoiler voor Zr.Ms. Groningen

Na jaren van berekenen, engineering en testen is de Hull Vane gereed. Dit is een soort ‘onderwaterspoiler’ die zorgt voor vermindering van de weerstand in het water. Hiermee kan een schip een aanzienlijke hoeveelheid brandstof besparen. Daarnaast ligt het schip stabieler in het water en is het zog achter het schip rustiger. Op 8 juni is het materiaal officieel overgedragen aan DMO en CZSK. Begin 2023 wordt de vleugel gemonteerd onder Zr.Ms. Groningen.

Het gebruik van een Hull Vane is in de scheepvaart niet uniek. Op dit moment wordt het al vaker toegepast op kleine schepen tot maximaal 50 meter, zoals jachten. De toepassing op een patrouilleschip met een lengte van 108 meter is daarentegen wel heel bijzonder. Zeker wanneer dit moet gebeuren op de plek waar de snelle FRISC in- en ontscheept.

De komende periode wordt gebruikt om dit bijzondere project meer bekendheid te geven. Daarom wordt de 23 ton-wegende Hull Vane tentoongesteld bij gebouw Albatros op Marinebasis Den Helder.

Bekijk hier alvast de video. (https://twitter.com/Defensie_DMO/status/1534490148615999488?cxt=HHwWgMC-uZ-qzcsqAAAA)

x

09 | 08

Reünie AVOM Oost Nederland

De Afdeling Salland van de Algemene Vereniging van Oud- en actief dienend Personeel van de Koninklijke Marine (AVOM) houdt mede namens het hoofdbestuur op 9 augustus een reünie met BBQ voor alle marineveteranen en oud-marinepersoneel in Gelderland, Overijssel en Drenthe.

Om ook niet-AVOM-leden en -veteranen kennis te laten maken met de vereniging, zijn ook andere belangstellende (oud-)marinemilitairen welkom om kennis te maken met (oud-)collega’s in oostelijk Nederland. De AVOM heeft hier onder andere afdelingen in Overijssel, Salland en Oost-Overijssel. Partners en begeleiders zijn uiteraard ook van harte welkom.

Datum: 9 augustus 2022 aanvang om 16.00 uur. De locatie is camping ‘Si es an’, De Haar 7, 7707 PK Balkbrug. Opgave en informatie bij Jan Hopster (hopster1@xs4all.nl en 06-14197010).

x

08 | 06

Veteranenspeld Mariniers eindelijk uitgereikt

50 jaar na opkomst hebben de mariniersklassen 187 en 188 op 8 juni een reünie gehouden op de Van Ghentkazerne te Rotterdam. Hoogtepunt van deze dag was de bijzondere uitreiking van de Veteranenspeld Mariniers door KOLMARNS Harro de Vries (C-MTC) en AOOMARNALG Marnix Haverkamp (SA-2 RSM MTC), aan adjudant der mariniers b.d. Peter Bosman, inmiddels woonachtig te Suriname.

Bosman is in zijn actieve carrière bij het Korps 6 keer op missie geweest (Irak, Cambodja, Ethiopië, Eritrea en driemaal Bosnië). Tijdens zijn verblijf in Suriname had oud-collega Willem Koenes van Peter vernomen dat hij nog nooit de Veteranenspeld Mariniers had ontvangen. Lang verhaal kort: het werd geregeld, in samenwerking met VGKAZ-kazerneadjudant AOOMARNALG Elbert Dekker.

Kolonel De Vries en adjudant Haverkamp, op training in Suriname, meldden zich op 8 juni om 10.00 uur Surinaamse tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) bij Bosman en toen kon de kolonel het kleinood eindelijk bij de veteraan opspelden. Bosman was blij verrast en vereerd dat hij namens de minister de Veteranenspeld Mariniers kreeg, nota bene live gevolgd door zijn enthousiaste oud-collega’s vanaf de Van Ghentkazerne.

x

07|07

Veteranendag CZSK (herhaling)

CZSK houdt op donderdag 7 juli voor haar veteranen de Veteranendag Koninklijke Marine in Den Helder. Het evenement is ook toegankelijk voor (andere) CZSK-medewerkers. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement bedankt het CZSK haar veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Traditiegetrouw reizen zo’n 3.000 marine-veteranen af naar de Marinebasis Den Helder, om oud collega’s te ontmoeten en herinneringen op te halen. Veteranen buiten dienst dienen zich bij het Nederlandse Veteraneninstituut aan te melden via ‘Mijn NLVi’  
Per post ontvangt u dan de officiële uitnodiging. Actief-dienend personeel dat deze dag wil bezoeken en van een lunch wil genieten, kan zich aan melden via marineveteranendag@mindef.nl, o.v.v. naam en Peoplesoft-nummer.

x

16 | 06

Ook de gedrukte najaarsversie van Alle Hens ontvangen?

Net als begin 2020 en juli 2021 brengt de Koninklijke Marine ook dit jaar eenmalig een gedrukte versie van Alle Hens uit. Naar verwachting ploft dit nummer in de half september op de mat bij alle marinemensen en andere militairen plus burgermedewerkers die binnen CZSK geplaatst zijn. Behoort u niet tot die categorieën, maar wilt u dit papieren juweeltje ook graag ontvangen, mail dan uw adresgegevens voor 1 augustus naar: allehens@mindef.nl. (Uw adresgegevens worden eenmalig gebruikt voor de verzending van Alle Hens. Na verzending zullen uw gegevens worden vernietigd.)

x

12 | 04

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Aanmelden: Klik  hier om je abonnement te activeren.

x

19|05

NMK Schieten: 2 keer zilver voor MST

Het Nationaal Militair Kampioenschap (NMK) Schieten vond onlangs na 2 lange coronajaren eindelijk weer plaats. Het Bureau Internationale Militaire Sport had hiertoe baan Alfa van het Infanterie Schietkamp Harskamp, aan de rand van de Hoge Veluwe, in gereedheid gebracht. Onder de toegestroomde schutters ook militaire collega's uit de VS, Duitsland en Frankrijk, die op deze dag een internationaal militair kampioenschap afwerkten. Binnen de vaderlandse competitie trad het Marine Schiet Team (MST) met 5 deelnemers aan binnen de discipline Pistool (Glock, afstand 25 meter) en een tweetal op Geweer (Colt, afstand 100 meter).

Er waren eerst 4 voorrondes (staand, knielend, zittend en liggend), waarna beide finales volgden, met steeds 10 schutters. LTZ 2 OC Martijn van Essen en AOOTD Erik Otten behoorden tot de beste 10 op pistool, terwijl AOOTD Raymond Mentjens en MATR 1 TD Chris Boonstra doordrongen tot de geweerfinale. Van Essen wist uiteindelijk beslag te leggen op de zilveren plak in de categorie Pistool, terwijl Mentjens dezelfde plak veroverde in de discipline Geweer. De enige vrouwelijke deelneemster aan het NMK was MST-lid LTZ 1 (LD) Katja van As. Zij schoot verdienstelijk, maar een finaleplaats was voor haar niet weggelegd.

Saillant detail uit internationale hoek: op het onderdeel Geweer was de strijd om de eerste en tweede plaats na 10 patronen nog niet beslist. Pas bij het dertiende schot versloeg de Duitse schutter zijn tot dan toe volhardende Franse opponent. De Oosterburen leverden overigens ook de internationale kampioen op het onderdeel Pistool. De Amerikanen (zilver en brons, Pistool) en Fransen (zilver en brons, Geweer) verdeelden gebroederlijk de overige medailles.

MST + 2e Prijswinnaars Geweer en Pistool