10

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 5

Kippenvel op de kades

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Phil Nijhuis

Zr.Ms. Zeeleeuw blikvanger in Scheveningse haven

Geen alledaags gezicht voor de mensen op de havenhoofden en kades van de Scheveningse haven, gisteren. Zr.Ms. Zeeleeuw, onderzeeboot van de Walrusklasse, voer binnen onder toeziend oog van honderden enthousiaste en deels volledig verraste toeschouwers. Kippenvel stond deze en gene op de kruin. Aanstaande zaterdag is de onderzeeboot tijdens Vlaggetjesdag 1 van de grote blikvangers. En het hoogste doel? Scholieren aan boord rondleiden en warm maken voor een prachtige baan bij de Onderzeedienst, die schreeuwt om nieuwe mensen.

Waarom is de Zeeleeuw in Scheveningen?

“Onderzeeboten worden meestal ingezet voor geheime missies; hierdoor is er vaak weinig bekend over onderzeeboten, terwijl we hele mooie dingen doen”, steekt commandant Zr.Ms. Zeeleeuw luitenant ter zee 1 Jan Willem Griffioen van wal. “Dat willen we graag aan mensen laten zien en we grijpen daar Vlaggetjesdag voor aan. Enerzijds omdat we het belangrijk vinden dat mensen weten wat de marine allemaal doet voor de veiligheid op en vanuit zee, anderzijds omdat we graag laten zien hoe een onderzeeboot er eigenlijk uitziet. Tegelijkertijd willen we groepen scholieren laten kennismaken met het leven en werken aan boord. Dat laatste is belangrijk, omdat we bij de Onderzeedienst op zoek zijn naar nieuwe mensen.”

Is dit een droom voor een commandant uit Scheveningen?

“Ik ben geen geboren Scheveninger, maar woon hier inmiddels al wel enkele jaren met veel plezier”, vervolgt de commandant. “Natuurlijk is het extra speciaal om een onderzeeboot af te meren in de haven waar ik normaal langs fiets om mijn kinderen naar school te brengen, om te gaan surfen of naar het strand te gaan. Voor mijn vrouw en kinderen was het heel bijzonder dat ze mij vandaag op de fiets konden ophalen. De aanblik van de havenhoofden vol zwaaiende mensen en allerlei (plezier)vaartuigen die met ons meevoeren, maakten het extra bijzonder.”

“Eigenlijk komen we niet vaak in andere Nederlandse havens dan Den Helder. Hier binnenvaren vergde overigens wel goede voorbereidingen, want de haven van Scheveningen is een stuk smaller en minder diep dan de meeste havens waar we afmeren. Het was nog extra lastig omdat we elkaar door de Apache-gevechtshelikopter boven ons hoofd nauwelijks konden verstaan. Maar wel erg gaaf dat we dit evenement samen met de luchtmacht konden uitvoeren.”

Hoe was de ontvangst in de haven?

“We zijn net afgemeerd, maar de sfeer in de haven en daaromheen is echt geweldig! Bij het binnenvaren werden we omringd door surfers, jetski's en plezierboten en de kades stonden vol met zwaaiende enthousiaste mensen. De combinatie van dit enthousiasme en het stralende zonnetje maken dit nu al tot een prachtige dag. En toen bood de Scheveningse visserij onze complete bemanning ook nog eens spontaan haring aan.”

Wat komt de staatssecretaris aan boord doen?

“Net als veel andere mensen die zich komend weekend aan boord zullen laten rondleiden, is ook de staatssecretaris nog niet eerder aan boord van een onderzeeboot geweest. Toch heeft hij een belangrijke rol in de toekomst van de Nederlandse Onderzeedienst. Ik kan natuurlijk niet voor de staatssecretaris spreken, maar ik denk dat hij het belangrijk vindt om zich een beeld te vormen van de huidige staat van de Nederlandse onderzeeboten.”

“Staatssecretaris Van der Maat heeft aangegeven dat hij graag in gesprek wil met bemanningsleden en wil ervaren en voelen wat onderzeebootvaren precies inhoudt. Momenteel is Nederland bezig met een vervangingsproject voor de huidige Walrusklasse-onderzeeboten. Die nieuwe boten zullen niet binnen 10 jaar de oude volledig vervangen hebben. Wij zullen hem vertellen over de uitdagingen waar wij dagelijks mee te maken krijgen, om de Nederlandse onderzeeboten inzetbaar en operationeel relevant te houden.”

Wat gebeurt er op Vlaggetjesdag?

“Tijdens Vlaggetjesdag vindt op zee rondom onze boot het ‘admiraal varen’ plaats. De jury bevindt zich dan op het achterdek en beoordeelt langsvarende schepen op hun schoonheid. Later die dag houden we allerlei leuke activiteiten en demonstraties op en rond de boot. Ervaren bemanningsleden zullen in gesprek gaan met de bezoekers van Vlaggetjesdag en rondleidingen verzorgen, vooral ook voor de scholieren. We vinden het belangrijk dat zij ook echt in contact kunnen komen met de bemanningsleden, zodat ze gerichte vragen kunnen stellen. En bemanningsleden vinden het hartstikke leuk om geïnteresseerden uitleg te geven over hun werk.”