x

10| 03

NAVO-onderscheiding voor KTZ Van Lavieren

KTZ Martin van Lavieren is bij zijn afscheid van de Joint Operations Planning Group op het NATO Allied Joint Forces Command (JFCBS) in Brunssum onderscheiden met de Supreme Allied Commander Europe Recognition Award. Die is bestemd voor NAVO-personeel dat zich op buitengewone wijze heeft gemanifesteerd binnen de operationele commandostructuur van het bondgenootschap. De award wordt door de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) zelf toegekend en valt hooguit enkele malen per jaar iemand ten deel.

Van Lavieren kreeg de onderscheiding om te beginnen voor zijn tomeloze inzet voor de herziening van het Frontier Defender-plan, dat de verdediging van de buitengrenzen van de NAVO behelst. Hierbij waren zijn kennis van en ervaring met joint operaties en planningsprocessen van zeer grote waarde. Ten slotte bleven ook zijn ondersteunende werkzaamheden als ‘marine-nestor’ van het hoofdkwartier voor de Standing Naval Forces en de Baltic Maritime Coordination Function niet onopgemerkt. Van Lavieren ontving de oorkonde uit handen van de Spaanse plaatsvervangend-commandant van het JFCBS luitenant-generaal Luis Lanchares.

x

12 | 04

Australische marineman ontvangt medailles KM-grootvader

Dankzij de inspanningen van zijn kleinzoon, zijn postuum 2 herinneringsmedailles uitgereikt aan voormalig marineman en stoker-1 Hendrik Witzand (overleden in 2016). Het gaat om het Ereteken voor Orde en Vrede en het Nieuw-Guinea Herinneringskruis. Kleinzoon Steven Witzand, Lieutenant Commander (LTZ 1) bij de Royal Australian Navy, nam de versierselen onlangs in ontvangst.

Grootvader Hendrik voer op de torpedobootjager Hr.Ms. Banckert, ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd in het toenmalig Nederlands-Indië en emigreerde daarna naar Australië. In eerste instantie had Hendrik het thuis niet vaak over die roerige jaren, maar toen Steven zelf ook toetrad tot de zeestrijdkrachten, eveneens binnen de techniek, gebeurde dat meer en meer. Liefst onder het genot van een glaasje port vertelde Hendrik dan aan Steven over zijn tijd bij de KM (1948-1961). Trots was hij vooral op zijn specialisme van onderwaterlassen en de militaire bokstitels die hij indertijd veroverde.

Steven ontdekte onlangs pas dat zijn grootvader nooit de medailles had gekregen waar hij wel voor in aanmerking kwam. De Nederlandse regering stelde die namelijk pas in nadat Hendrik naar Australië was geëmigreerd. In de VS kwam Steven in aanraking met de Nederlandse marineattaché aldaar, KOLMARNS Jarst de Jong (r.), die het Cluster Decoraties van het Dienstencentrum Personele Zorg inschakelde bij het verzoek aan Nederland om de medailles alsnog te laten uitreiken. Dat gebeurde dus onlangs, meer dan 70 jaar na dato, op de Nederlandse ambassade te Washington DC.

x

20 | 05

Reünie Taskforce Uruzgan BG 10

Voor de mariniers, stoters, fuseliers en ondersteuners van de eerste Uruzgan-compagnie, die in 2009 samen in Afghanistan op ISAF-missie waren, is er op vrijdag 20 mei 2022 een reünie. Deze zal, zonder partners en kinderen en in burger-tenue, plaatsvinden op de Generaal-majoor De Ruyter-Van Steveninckkazerne, te Oirschot. Mee info: https://www.fuseliers.nl/reunie-bg-10-20-mei-2022.

x

19 | 05

Herdenkingsbijeenkomst CZSK

De herdenking van in actieve dienst overleden KM-militairen en burgermedewerkers van CZSK vindt dit jaar plaats op 19 mei. Dan worden allen herdacht die sinds 2005 overleden, met speciale aandacht voor hen die ons tussen 1 mei 2021 en 1 mei 2022 ontvielen. De plechtigheid vindt plaats bij het brugcomplex van Hr.Ms. De Ruyter bij het Marinemuseum in Den Helder.

De herdenking begint met een ontvangst voor genodigden in gebouw Dukdalf om 10.00 uur. De ceremonie vangt aan om 11.00 uur. Zowel Commandant Zeestrijdkrachten VADM René Tas, als vertegenwoordigers van de nabestaanden zullen een krans leggen. Aansluitend kunnen nabestaanden ook zelf bloemen neerleggen.

Na de herdenking is er een lunch in gebouw Dukdalf. Commandanten, hoofden van dienst en chefs der equipage van KM-medewerkers die tussen 1 mei 2021 en 1 mei 2022 overleden, ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor de bijeenkomst. Ook voor belangstellende collega’s bestaat de mogelijkheid om aanwezig te zijn. Het tenue is DT-2/3A voor militairen (eretekens van modelformaat, bruine handschoenen, naamplaatje, zonder sabel) en tenue de ville voor burgermedewerkers. Aanmelden kan tot en met 2 mei bij mevrouw S.D. Huls (SD.Huls@mindef.nl of 0223-653203).

x

12 | 04

Schulden? Zoek hulp!

Wist je dat naar schatting 1 op de 5 volwassenen in de burgermaatschappij een financieel probleem heeft? Daarover praten de meesten niet graag. 55% van hen probeert deze problemen eerst zelf op te lossen. Maar soms zie je geen oplossing meer. Dan is het goed om te weten dat er hulp geboden wordt, ook binnen Defensie. Defensie wil namelijk voorkomen dat haar medewerkers in een traject van gemeentelijke schuldbemiddeling komen. Stichting Burgerpersoneelsfonds (SBF) of andere sociale fondsen kunnen schulden overnemen en die omzetten in een renteloze lening. Als medewerker heb je dan voortaan nog maar met 1 partij te maken. Je betaalt af volgens een vooraf afgesproken betaalschema.

Op de website Burgerpersoneelsfonds.nl vinden burgers en militairen verschillende hulpmiddelen. Zo kun je via Geldfit.nl/welkom/mindef met een korte test anoniem checken hoe je er financieel voorstaat. Burgermedewerkers kunnen bij het SBF ook terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Bel hiervoor 06-26434212 of vul het contactformulier in op de website. Hier staat ook een formulier om direct een renteloze lening aan te vragen. Militairen kunnen voor informatie of advies terecht bij de Dienst Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BMW), via 088-9505010 of BMWloket@mindef.nl. Contacten met SBF en BMW zijn uiteraard strikt vertrouwelijk.

x

12 | 04

Dartclub van MOOC zoekt leden

Ben je boordplaatser of wil je er gewoon even gezellig een avondje tussenuit, dan kan dat bij de onderafdeling en dartclub Bull’s Eye van de Marine OnderOfficieren Club (MOOC) te Den Helder. Op de clubavond op dinsdag kun je terecht voor een gezellige (dart)avond met goede muziek en af en toe een hapje. De leden van Bull‘s Eye spelen in een clubcompetitie tegen elkaar, waarbij gezelligheid vooropstaat.

Heb je interesse om lid te worden, kom dan vrijblijvend een keer langs op dinsdagavond om 20.30 uur op Spoorstraat 56. Besluit je om lid te worden, dan betaal je per kalenderjaar € 20,- contributie en per avond dat je daadwerkelijk komt darten nog € 1,-. Het geld is vooral bestemd voor hapjes/drankjes/etentjes/BBQ’s en het Sinterklaasfeest van de club.

Lidmaatschap van de MOOC zelf en van de onderafdelingen staat open voor onderofficieren vanaf de rang van korporaal en voor in rang gelijkgestelde burgerambtenaren. Daarnaast kunnen ook ongegradueerden en buitenstaanders lid worden, op voordracht van een onderofficier van de MOOC. Meer informatie over de MOOC en Bull’s Eye via: https://www.mooc.nl en https://www.dartclub-bullseye.nl.

x

12 | 04

Abonnee worden?

Wil je Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Klik  hier om je abonnement te activeren.

x